23.5.08

Κουτσογιωργισμός - Καλ(π)ογιαννισμός, σημειώσατε "Χ"...

Για τους νεώτερους κυρίως αλλά και για όσους παλιότερους τά ξέχασαν, βομπαρδισμένοι από τις συνεχείς, χρόνια πολλά, αποκαλύψεις για το τί ποιότητας "δημοκρατία" έχουμε, τα συμβάντα κατά την εκλογή του κ. Χρ. Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα τά παραθέσουμε όσο πιό σύντομα μπορούμε.
Όταν, το 1985 με τη λήξη της θητείας του Κ. Καραμανλή, ο Α. Παπανδρέου για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να προτείνει τον κ. Χρ. Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε πολλούς φόβους ότι κάποιοι από τους δικούς του βουλευτές, είτε γιατί είχαν αντιρρήσεις για το πρόσωπο αυτό είτε για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή δεν προτιμήθηκαν για υπουργοί είτε..., δεν θα υπερψήφιζαν. Θα έρριχναν ίσως "λευκό".
Την κατάσταση ανέλαβε να "σώσει" ο τότε υπουργός των Εσωτερικών Μένιος Κουτσόγιωργας, ο φερόμενος και ως υπαρχηγός του Α.Π.
Με το απλό "κόλπο" να ψηφίσουν οι βουλευτές με ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ψηφοδέλτια (για να φαίνονται από μακρυά, δεδομένης της μυστικής κατά το Σύνταγμα ψηφοφορίας, ώστε να συγκρατηθούν οι τυχόν αντιρρησίες με το φόβο ότι θα σταμπαριστούν από τα κομματόσκυλα)...
Καθαρά αντιδημοκρατική ενέργεια δηλαδή. Αν μή και φασιστική κατά ωρισμένους... Αλλά μήπως ήταν η πρώτη ή η μόνη στην «δημοκρατία» μας...

Υπήρξε βέβαια και σχετικός σάλος για την συνταγματικότητα της μεθόδευσης αυτής. "Καλύφθηκε" όμως με το ...επιχείρημα ότι τα ψηφοδέλτια ήταν ...ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ, έστω όχι ΟΜΟΙΟΧΡΩΜΑ, πράγμα που δεν αναφέρονταν ρητά στις συνταγματικές διατάξεις.
ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, δηλαδή...
Κουτσογιωργοπαπανδρεϊκές.
Κατά την διάρκεια της ...έγχρωμης ψηφοφορίας μέσα στη Βουλή, ο κ. Λευτέρης Καλογιάννης, βουλευτής Ν.Δ. Γιαννίνων τότε, πατέρας του σημερινού υφυπουργού Δημ. Έργων (Ά! ναί! και ...Περιβάλλοντος κατά Σουφλιά), πηγαίνοντας να ψηφίσει στην κάλπη που είχε στηθεί μπροστά στο Προεδρείο της Βουλής, προτίμησε να την ...πάρει αγκαλιά και να πάει πρός την έξοδο της αίθουσας.
Έγινε πανζουρλισμός βέβαια μπροστά σε μιά τέτοια κραυγαλέα ενέργεια διαμαρτυρίας κατά της κουτσογιώργιας μεθόδευσης.
Αλλά «έγραψε», τόσο στην τηλεόραση όσο και στις εφημερίδες. Δεν θυμάμαι αν επιβλήθηκε κάποια πειθαρχική ποινή από το Προεδρείο στον βουλευτή, αλλά για πολύ καιρό αργότερα αναφέρονταν πλέον στα ΜΜΕ ως ...Καλπογιάννης.
Κάποιοι ίσως θα θυμηθούν ευάρεσκα το αρχαίο: «Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται».
Όμως είναι ψευτοδίλημμα να διαλέξει κανείς μεταξύ δύο αντιδημοκρατικών ενεργειών, της κουτσογιώργιας ...χρωματιστής ψηφοφορίας και της καλογιάννιας απαγωγής της κάλπης...
Κάτι άλλο είναι η δημοκρατία, έξω από αυτά τα δυό...

Το λαμπρό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε χτες στις πρυτανικές εκλογές ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου η μιά πλευρά διενεργεί γενικές εκλογές (με συζητήσιμες διαδικασίες) ως ...πανάκεια εκδημοκρατισμού, και μιά άλλη, πιθανότατα προβοκατόρικα, απήγαγε τις κάλπες.
Μην αγοράσετε εισιτήρια γι' αυτόν τον ποδοσφαιρικό αγώνα... Ούτε να τόν παρακολουθήσετε στην TV. Φασίζουν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές...
Άλλα είναι που πρέπει να μάς καίνε. Μην αποπροσανατολίζεστε.

7 σχόλια:

akrat είπε...

καλημερούδια...
οι διαφωνίες μου είναι κάθετες...
αυτή η αναγωγή στον ρατσισμό και τον φασισμό είναι παντελώς περίεργη ρηχή και μη επιστημονική...
συγνώμη ε???
η ιστορική απαίτηση όλα τα θέματα στην ιστορία του ανθρώπου να ρυθμίζονται δια ενός περιέργου σαβουάρ βίβρ είναι εντελώς ανεδαφική... όλες οι ανθρώπινες σχέσεις είναι βαθιά ταξικές και υπόκεινται στην βία.
άλλωτε κεκαλυμένη άλλοτε φανερή.
Οι δύο περιπτώσεις που αναφέρεις του κου Κουτσόγιωργα είναι η έκφρασις των 130 ετών των μικροαστικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας καθώς και της κρατικοδίαιτης εργατικής αριστοκρατίας να εμπεδόσουν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ την ύπαρξή τους στο πολιτικό σκηνικό...
Από την άλλη ο κος Καλπογιάννης όπως τότε είχε λεχθεί χάριν αστεισμού έκφρασε την σθεναρά υπεράσπιση του παλαιού πολιτικού κόσμου εμπρός στην αναδιανομή του πλούτου που τότε εσυνέβη...
Οι σημερινές εξελίξεις είναι άλλου τύπου...
Ο φασισμός αγαπητέ μου είναι άλλα πράγμα και εύχομαι να μην τον ζήσουν οι νεότερες γενιές. Ουδεμια σχέση έχει με άλλες πολιτικές καθεστώτα συγκυρίες κλπ...
Ο εγκαθιδρυτής της Γαλλικής Επαναστάσεως ήτο φασίστας (ο Ροβεσπιέρος με τις γκιλοτίνες του?)
Ο Βενιζέλος που έκανε εφαλτήριο την Θεσσαλονίκη καταλύοντας επί της ουσίας το κράτος ήτο φασίστας?
Ήτο φασίσται οι κάμνοντες την "επανάστασιν" εις το Γουδί?
τι θέλω να πω ...
η βίαιη συμπεριφορά δεν είναι φασιστική...
να το πάω και λίγο διαφορετικά..
όταν σε απολύει ο εργοδότης είναι φασισμός? όταν σε βαράν τα ΜΑΤ είναι φασισμός?
είναι άσκηφη βίας αλλά φασισμός όχι..
στην πολιτική φασισμό εννοούμαι την δημιουργία και στρατολογία λαικών συμμοριών και λούμπεν στοιχείων εκ μέρους του δυναμικότερου κομματιού τις αστικής τάξεως η οποία θέλει να καθαρίσει το τοπίο συνολικά εκκαθαρίζοντας τους δημοκράτες και αριστερούς, υπό την αναχή και αβάντα τους κράτους. Συνήθως μεταχειρίζονται ψευτοσοσιαλιστικό πρόγραμμα και ασκούν φυσική βία ενάντια στους προαναφερθέντες.
Μια τέτοια κοινωνία ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΘΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ όχι μόνο από το κράτος ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ... μια τέτοια κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με δικτατορίες (πχ χούντα... ακόμα και του Μεταξά που δεν έβαλαν καθ οιανδήποτε τρόπο τα λούμπεν στοιχεία να ασκούν βία εκτός ίσως λίγο τις ΕΟΝ που ήτο περισσότερο μια φανφαρόνικη υπόθεσις...)
ο φασισμός στην πολιτική ορολογία είναι το επικυνδινότερο σύστημα που η Ευρώπη έζησε...
Η βία στις ανθρώπινες σχέσεις υπήρξαν και θα υπάρχουν έως ένα ωρισμένο σημείο του ανθρώπου...

καλή σου ημέρα....

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Αγαπητέ "Akrat",
ευχαριστώ για την επίσκεψη και το εκτενές σχόλιό σου.
Για τα γραφόμενά σου έχω ...προδιατυπώσει τις γνώμες μου στο "αυτάδελφο" μπλογκ «Ναπολέων» στη σειρά άρθρων "Για μιά αριστερή Αριστερά". Πέρνα κι από κεί, όταν θα έχεις χρόνο.
Λίγα και ..."ρετσετικά" όμως θα παραθέσω κι εδώ. Στα βασικά κυρίως.
Κατ' εμέ ο φασισμός, παρότι φέρνει το όνομα του μουσολίνειου κόμματος, είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ βαθύτερο από τις τότε διακηρύξεις και πρακτικές του «Άξονα».
Είναι καθαρό προϊόν της ανθρώπινης ανασφάλειας, του φόβου, που γεννιέται από την έλλειψη «Γνώθι Σαυτόν».
Έλλειψη και αισθήματα πολύ καλά καλλιεργημένα ...αρχαιόθεν από αρχηγούς και ιερατεία παντός είδους, ως άριστων εργαλείων χειραγώγησης και εκμετάλλευσης των υπόλοιπων μελών της κοινωνίας.
Ο "πολιτικός φασισμός", όπως τόν αποκαλείς, είναι για μένα ένα πυώδες σπειρί, όχι η ίδια η αρρώστεια. Η αρρώστεια είναι ο φασίστας που λίγο-πολύ όλοι κουβαλάμε μέσα μας.
{δες κάτω-κάτω στην αριστερή στήλη στον «Ναπολέων»}
Μπορεί η κατά Μαρξ ταξική διάρθρωση να ήταν επιτυχής και χρήσιμη στην τότε οικονομική ανάλυση, όμως με την παγκόσμια επιβολή της "ελεύθερης" αγοράς έχει φανεί ότι δύο είναι (και ίσως τόσες να ήταν πάντα, απλώς ...μασκαρεύονταν) οι κοινωνικές "τάξεις": Οι άρχοντες και οι αρχόμενοι.
Κάθε φορά και σε κάθε χωριστή περίπτωση.
Που σημαίνει ότι υπάρχουν διπλοί ρόλοι (π.χ. υπάλληλος πατέρας, στην υπηρεσία του και στην οικογένειά του..., βιομήχανος υποτελής στην ...ερωμένη του κλπ).
Που σημαίνει ότι τα όποια φαινόμενα και γεγονότα απαιτούν πολλή δουλειά για να αναλυθούν, δεν φτάνουν τα κόκκινα ή πράσινα βιβλιαράκια..., και, αν κανείς δεν εμφορείται από ιδέες "εγγενούς" βίας, όπως ελόγου σου, δεν αντιμετωπίζονται με καμμιά άλλη μέθοδο εκτός από την δημοκρατία.
Την μία και μοναδική, που έχει το ...κακό ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ και ...ποσοστώσεις.
Ή υπάρχει και εφαρμόζεται ΠΑΝΤΑ και ΓΕΝΙΚΑ, ή δεν υπάρχει, είναι δηλαδή απλώς μιά διαβάθμιση ολιγαρχίας, ένα σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, από την "ελέω θεού" μοναρχία, ως τις δικτατορίες (φασιστικές ή προλεταριακές...) και τις σημερινές «δημοκρατίες» δυτικού τύπου...
"Κάτι" έχει πει κι ο Ν. Πουλαντζάς γι' αυτά.

Δώσε λοιπόν μόνος σου την απάντηση για τον Ροβιεσπιέρο, τον Βενιζέλο κλπ.

Όσο για τους "δημοκράτες" και "αριστερούς" {που τους κυνηγάνε οι "αστοί" κλπ κλπ κλπ} μεγάλη χάρη θα μού 'κανες αν μου υποδείκνυες μερικούς τριγύρω.
Μπας και φτιάξουμε κάνα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ και ΑΡΙΣΤΕΡΟ κόμμα κάποτε.

Κουράγιο μας.

ria είπε...

για τον αρκατ, είναι δημοκρατία να στέλνεις τη νεολαία του σύριζα στα σκόπια για να δηλώσουν υπέρ του "δικαιώματός τους" να απαιτούν να ονομάζονται μακεδονία! μπράβο!!!
για τους μακεδόνες της θεσσαλονίκης, της κοζάνης της φλώρινας και της δράμας γιατί δεν κάνετε κάτι οι αριστεροί????

φίλε ν. α. λάμπη, πολύ σοβαρό το μπλογκ αυτό,
για το πλέγμα, που δεκατέσσερις θείες και 51 ξαδέρφια χωρίς να υπολογίσω συζύγους και ενήλικα τέκνα, μήπως στην κατηγορία ψηφοθηρία παίρνω τίποτα?

M-meggie είπε...

Καλησπέρα.
Επί του κειμένου σου λέω πως συμφωνώ μαζί σου απόλυτα και κυρίως στο ότι φασίζουν και οι δύο πλευρές και τελικώς πως άλλα είναι αυτά που πρέπει να μας καίνε.
Ίσως γι'αυτό κι εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι με τα λόγια και τις πράξεις των "πολιτικάντηδων" αν και βεβαίως γνωρίζω πως αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Αν έχεις λίγο χρόνο πέρνα κι'από εμένα. Έχω μια παράκληση για σένα εκεί. Απλά να την δεις θέλω, χωρίς σχόλιο.
Σε ευχαριστώ.

Καραμούζα είπε...

Προς δικηγορομπλογκίστριες/-ες και λοιπούς κοινούς θνητούς:
ΤΩΡΑ δικιμάζεται η δικονομική σας δεινότητα!!!

ΣΚΗΝΙΚΟ:
Η αίθουσα του Εφετείου Μονάχου
ΧΡΟΝΟΣ:
Τρέχων.
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Δικάζονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ζήμενς για τον μηχανισμό ΠΑΓΙΩΝ δωροδοκιών της εταιρείας.
ΠΡΟΣΩΠΑ:
Οι ως άνω ως κατηγορούμενοι, Πρόεδρος, 4 ακόμα δικαστές, Εισαγγελέας, Γραμματέας. Ακροατήριο.
ΣΚΗΝΗ:
Εξέταση του κατηγορούμενου Σίκατζεκ για δωροδοκίες στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ:
................................................... {Βρείτε την! Για κουίζ πρόκειται ! }
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΙΚΑΤΖΕΚ:
"Beides, Herr Staatsanwalt, beides!"
Για τους μή γερμανομαθείς: "Και τα δύο, κ. Εισαγγελέα, και τα δύο!"

Ανώνυμος είπε...

έγραψα κι εγώ κάτι σήμερα για αυτά, ναι η αλήθεια είναι ότι η μνήμη βοηθάει να μη "χάβει" κανείς την προπαγάνδα..

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
κάποιο τεχνικό πρόβλημα (ή η απειρία μου περί το "μπλόγκινγκ"...) μέ επόδισε να δω τα σχόλιά σας νωρίτερα.

@ Ρία
Ευχαριστώ.
Θέλει πολλή δουλειά μέχρι να γίνουμε (αν μη εμείς... τα παιδιά κμας, τα εγγόνια μας...) υπεύθυνοι δημοκρατικοί πολίτες...
Στο κόμμα πάντως... εξασφάλισες θέση! Πολλά τα προσόντα σου!

@ Νότα
Σ΄ευχαριστώ.
Θα περάσω τώρα από σένα.
Έστω ...ετεροχρονισμένα.
{Άχ! λογοπλάστη Αντρέα, τί μάς έκανες...}

@ Καραμούζα
Πόσα βραβεία μοίρασες για σωστές απαντήσεις;;;

@ Καπ. Κουμμούνι
Χρυσόστομε!