14.7.08

Έγινε 60 χρονών η απάτη. Καιρός να πάρει ...σύνταξη!

Την απάτη των «ισχυρών», «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων εννοούμε φυσικά.
Η -νεώτερη- ιστορία της απάτης των «ισχυρών» κυβερνήσεων αρχίζει το 1949-50. Αμέσως μετά τη λήξη του εμφύλιου οι νικητές με όλα τα υλικά και άϋλα (προπαγάνδα) μέσα που διέθεταν επέβαλαν στον ελληνικό λαό την ιδέα της «ισχυρής», δηλαδή μονοκομματικής, κυβέρνησης.

Όπως θα δείτε από την παρακάτω ιστορική αναδρομή καθόλου δεν συμπίπτουν αυτές οι δύο έννοιες! Ίσα-ίσα! Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, πειθήνια όργανα του αρχηγού τους και απλοί διεκπεραιωτές (αλλά και "μασκάρεμα"...) της «ενός ανδρός αρχής», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εξυπηρετούν τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ του πολιτικές ανάγκες, όπως οι "ελέω θεού" μοναρχίες παλιότερα. Και, όπως ακριβώς σ' αυτές, δημιουργούν άμεσα μια κυβερνώσα κλίκα αυλοκολάκων, ανίκανων, τιποτένιων, που η μεγάλη τους «αρετή» είναι το γλείψιμο, το λιβάνισμα του αρχηγού. Και η καταλήστευση του Δημόσιου Κορβανά, βέβαια...
* Το 1952, με πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, ο "Συναγερμός" υπό τον στρατηγό Αλ. Παπάγο, παρότι πήρε λιγότερους ψήφους πανελλαδικά, 48% περίπου έναντι 52% των υπόλοιπων, «εξέλεξε» πανηγυρικά... 240 βουλευτές έναντι 60. Και βέβαια έφτιαξε μια «ισχυρότατη», στη Βουλή, κυβέρνηση. Ήδη όμως, το 1953 υπήρξε το πρώτο ρήγμα: Με αμερικανικό, λέγεται, "δάκτυλο", γιατί ως υπουργός Συντονισμού (Οικονομίας δηλαδή) ήθελε να ανταλλάξει πορτοκάλια με ρώσσικα τρακτέρ, στριμώχτηκε, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Σπ. Μαρκεζίνης και αποχώρησε με 33 βουλευτές, κάνοντας δικό του κόμμα.
* Το 1955 πεθαίνει ο Παπάγος, χωρίς η «ισχυρότατη» κυβέρνησή του να σημειώσει το παραμικρό αξιόλογο έργο.
* Με εύνοια των ανακτόρων ορίζεται πρωθυπουργός ο Καραμανλής, παρότι οι εναπομείναντες 205 βουλευτές του "Συναγερμού" είχαν υπογράψει πρωτόκολλο ανάδειξης "δίδυμης" ηγεσίας των Π. Κανελλόπουλου-Στ. Στεφανόπουλου. Τέτοια συνέπεια οι συναγερμικοί εθνοπατέρες... Με αυτή την «ισχυρότατη» κυβέρνησή του ο Καραμανλής έφτιαξε το δικό του κόμμα, την ΕΡΕ, αλλά δεν σημείωσε άλλο αξιόλογο έργο, πλην της ψήφισης του πιό ΦΑΥΛΟΥ μεταπολεμικού εκλογικού νόμου, του διαβόητου "τριφασικού", που σε άλλες περιφέρειες (όπου υπερίσχυε η ΕΡΕ) πρόβλεπε πλειοψηφικό, σε άλλες (όπου ήταν αμφίρροπα τα πράγματα) πλειοψηφικό με εκπροσώπηση της μειοψηφίας και σε άλλες (όπου μειοψηφούσε η ΕΡΕ) απλή αναλογική. ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ ο και «εθνάρχης» αποκληθείς!!!
* Με όλα αυτά τα κόλπα ο Καραμανλής κατάφερε να πάρει κάπου 180 βουλευτικές έδρες και να σχηματίσει πάλι ...«ισχυρότατη» μονοκομματική κυβέρνηση. Η οποία όμως δεν του φτούρησε για πολύ: Οι Κανελλόπουλος, Παπαληγούρας κ. ά., αφού υπόγραψαν μια μνημειώδη διακήρυξη όπου τον κατάγγειλαν ως ψευδοκαίσαρα και άλλα πολύ ...ωραία, αποχώρησαν από την ΕΡΕ με καμμιά 20αριά βουλευτές.
Ο Καραμανλής, παρότι διατηρούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξανακάνει εκλογές το 1958 με «ενισχυμένη», που ευνοούσε κυρίως το πρώτο και λίγο το δεύτερο κόμμα, στις οποίες το κόμμα των Φιλελευθέρων υπό Σ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου έχασε την 2η θέση από την ΕΔΑ υπό τον Πασσαλίδη. Έτσι πήρε η ΕΔΑ κάπου 80 βουλευτές και έγινε «αξιωματική» αντιπολίτευση και οι Φιλελεύθεροι κάπου 30. Ο Καραμανλής «ισχυρότατος» πάλι με κάπου 190 βουλευτές.

* Αλλά το μόνο που κατάφερε μέχρι το 1961, που πιεζόμενος από το λαϊκό κίνημα του "1-1-4" και το φοιτητικό "15%" αναγκάστηκε να κάνει πρόωρες εκλογές, ήταν να αναπτυχτεί ένα τερατώδες παρακράτος βίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα. Αυτό ήταν το ...επίτευγμα της νέας «ισχυρής» καραμανλικής κυβέρνησης... Ο εσμός των υπανθρώπων του παρασκηνίου, της αυλής του βασιλιά αλλά και της αυλής του Καραμανλή, εκμεταλλεύτηκαν με τον ...καλλίτερο τρόπο τον «κομμουνιστικό» κίνδυνο που εκπροσωπούσε κατ' αυτούς η ΕΔΑ.
Και οι εκλογές αυτές έμειναν στην Ιστορία ως εκλογές βίας και νοθείας. Ήταν τότε που ψήφισαν και ...δέντρα(*), που οι δημ. υπάλληλοι ψήφιζαν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, που τους στρατιώτες τους πήγαιναν συντεταγμένους(**) να ψηφίσουν.
Και πάλι είχαμε βέβαια «ισχυρή» καραμανλική κυβέρνηση... Σε ένα χρόνο μέσα, κάτω από την πίεση των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για τη βία και νοθεία, αλλά και της δολοφονίας Γρ. Λαμπράκη από το παρακράτος, ο Καραμανλής χάνει την εύνοια του παλατιού(***), που ένοιωθε να συμπαρασύρεται και το ίδιο, και φεύγει με ψευδώνυμο για το Παρίσι. Τον διαδέχτηκε ο Π. Κανελλόπουλος, που αναγκάστηκε να κάνει εκλογές στο τέλος του 1963.

* Αυτή τη φορά έχασε η ΕΡΕ και τις κέρδισε η "Ενωση Κέντρου" υπό τον Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος (κι αυτός... τάλε-κουάλε, όλοι το ίδιο παραμύθι...) δεν ένοιωθε αρκετά «ισχυρός» και ξανάκανε εκλογές το 1964. Στις οποίες πήρε και κοινοβουλευτική ΚΑΙ λαϊκή πλειοψηφία. Και σχημάτισε μια «ισχυρότατη», μονοκομματική δηλαδή, κυβέρνηση...
* Κι αυτή όμως η «ισχυρή» κυβέρνηση της "Ενωσης Κέντρου" του Γ. Παπανδρέου άντεξε μόλις ένα χρόνο και κάτι μήνες... Το παλάτι, ...συνεπικουρούντος του κ. Μητσοτάκη, "τεμάχισε" το κόμμα με διαδοχικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης σε αποστάτες, όπως οι Δόβας {ποιητής ...γαργάλατα}, Τσιριμώκος {...σοσιαλιστής αλλά και "κηπουρός" των ανακτόρων κατά ΔΙΚΗ ΤΟΥ έκφραση...} και εντέλει Στ. Στεφανόπουλος, ο οποίος με τη στήριξη της ΕΡΕ του Π. Κανελλόπουλου, κατάφερε να πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Βουλή και να φτιάξει, κι αυτός..., «ισχυρή» κυβέρνηση με αποστάτες βουλευτές {Γαρουφαλιάς κ.ά.}.
* Η επόμενη «ισχυρή» κυβέρνηση ήταν βεβαίως η κυβέρνηση της χούντας του Γ. Παπαδόπουλου. Αυτή κι αν δεν ήταν «ισχυρή»... Τί λέω ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ήταν... Ό,τι κατέβαζε η κούτρα των συνταγματαρχών γινόταν άμεσα πράξη! Χωρίς περιττές καθυστερήσεις συζητήσεων και ψηφοφοριών σε Κοινοβούλιο. Kαι «στο πί και φί» δημιουργήθηκαν οι διεφθαρμένες κλίκες τους για την κρυφή στην αρχή, φανερή αργότερα {τότε βγήκε το ...«Μπαλόσημο», συνταγματάρχης ήταν ο δημιουργός του} καταλήστευση των Ελλήνων. Όλα κι όλα όμως, είχαν και μιά σημαντική ΕΘΝΙΚΗ επιτυχία: Ο τότε Γ.Γ.Α. Ασλανίδης, αφού είχε καταφέρει να εξαγοράσει (παίχτες;...) του γιουγκοσλαβικού "Ερυθρού Αστέρα" έστειλε τον "Παναθηναϊκό" στον τελικό Ευρώπης, στο Γουέμπλεϊ... Τρομάρα μας κακή...
* Κι όπως συμβαίνει συνήθως με τις χούντες, η επόμενη «ισχυρή» κυβέρνηση ήταν βεβαίως η κυβέρνηση της χούντας του Ιωαννίδη, που έρριξε της χούντα του Γ. Παπαδόπουλου. Αυτή, υπό έναν Ανδρουτσόπουλο ήταν τόσο «ισχυρή» που αποτόλμησε προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο εναντίον του Μακάριου, με την τραγική κατάληξη του διαμελισμού του νησιού από τους Τούρκους, που αφορμή ήθελαν και αφορμή τούς έδωσαν οι σαμψων-ιωαννιδικοί ...υπερπατριώτες.

Ελπίζω να μην κουραστήκατε διαβάζοντας ως εδώ. Γιατί έχουμε αρκετές ακόμα «ισχυρές» κυβερνήσεις στη μεταπολίτευση. Με έμπνευση του «εθνάρχη» Καραμανλή, που επέστρεψε από το Παρίσι για να γίνει πρωθυπουργός μετά την κατάρρευση της 2ης χούντας. Έμπνευση «ισχυρών» κυβερνήσεων, μέσω καλπονοθευτικών εκλογικών συστημέτων, που απλώς επιβεβαίωσε την λαϊκή ρήση: «Ο λύκος ΤΡΙΧΑ αλλάζει, ΜΥΑΛΟ δεν αλλάζει».
Όπως έγραφα πριν 11 μήνες εδώ, αλλά και πριν ...34 ΧΡΟΝΙΑ, στον «Παρατηρητή της Ηπείρου»(****):
Δεν έχω κάναν έρωτα με τις ΙΣΧΥΡΕΣ κυβερνήσεις, ίσα-ίσα το αντίθετο νομίζω: Όσο πιό αδύναμες είναι τόσο καλλίτερα για τον τόπο, για τους πολίτες. Η Γερμανία και η Ιταλία, εντελώς κατεστραμμένες από τον πόλεμο, μεγαλούργησαν αυτά τα 15 χρόνια με ...«αδύναμες» ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ κυβερνήσεις όχι «ισχυρές» μονοκομματικές, που εδώ σε μάς ...ισχυρότατα απλώς ξεκοκκαλίσανε το "Σχέδιο Μάρσαλ"...
Την υποκρισία των ιθυνόντων είχα τότε ξεσκεπάσει και θέλω και τώρα να ξεσκεπάσω, αφού εκείνες οι διαπιστώσεις μου ΔΥΣΤΥΧΩΣ ίσχυσαν όλη την 30ετία που πέρασε και ισχύουν ακόμα τώρα, αλλά η ΜΕΓΙΣΤΗ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ περί της μονοκομματικής διακυβέρνησης, έχει ριζώσει, απο την πολλή πλύση εγκεφάλου, σε μεγάλο ποσοστό των πολιτών και γιαυτό οι αλεπάλληλες και συνεχείς ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ και οι ΛΟΒΙΤΟΥΡΕΣ του ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, δεν έχουν παράξει τα αναγκαία αντισώματα.


* Μεταχουντικά, και με εργαλείο «ενισχυμένα» καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, ακολούθησαν δύο «ισχυρές» κυβερνήσεις Καραμανλή. Τόσο ...ισχυρές, που ο «εθνάρχης» αναγκάστηκε να ομολογήσει ανοιχτά την αποτυχία του ως πρωθυπουργού με το «έξω πάμε καλά...» και να την ...σκαπουλάρει προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας τον Γ. Ράλλη στο πόδι του να εισπράξει αυτός την λαϊκή κατακραυγή, που κατάληξε σε θριαμβευτική εκλογή του ΠΑΣΟΚ υπό τον Α. Παπανδρέου.
* Στη συνέχεια δύο «ισχυρές» κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου, με την ίδια μάλιστα «ενισχυμένη» καλπονοθευτική, ώ! της υποκρισίας, την οποία είχε καταψηφίσει, όταν την προωθούσε ο Καραμανλής...
Τόσο «ισχυρές» που αναγκάστηκε να αποσύρει τον ...Δρεττάκη (και τον Φ.Α.Π., πομπωδώς όμως εξαγγελθέντα από ΟΛΟ το Yπουργικό Συμβούλιο...), να κουτσουρέψει τον πολιτικό γάμο, να "ετεροχρονήσει" την Α.Τ.Α., να "αναδομεί" κάθε τρείς και λίγο την κυβέρνηση, να ξαποστέλνει τον Τρίτση γιατί στενοχώρησε τους οικοπεδοφάγους, να ...διώχνει τις αμερικάνικες βάσεις, με συμφωνία παραμονής τους, να κάνει πιό "ηγεμονικό" το Σύνταγμα, αλλά και να χαρίζει χρέη μεγαλοξενοδόχων για να εξασφαλιστεί η ερωτική του στέγη...{κ. Τσοβόλα ακούς;} και να προωθεί κάθε κόλακα και γλείφτη του ως ...«νέο τζάκι»... Νίλα μας. Τί να πρωτοθυμηθώ;;;

* Μετά μιά αδύναμη ολιγόμηνη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΝ/ΚΚΕ, για να αποτραπεί η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ των υπαίτιων για το σκάνδαλο Κοσκωτά, μιά ολιγόμηνη «οικουμενική» δήθεν..., και μετά Μητσοτάκης! ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ κι αυτός, «ισχυρός»... Τόσο «ισχυρός» που δεν κατάφερε να αποτρέψει το εθνικό έγκλημα Σαμαρά κατά της εξωτερικής πολιτικής μας, που το πληρώνουμε 15 χρόνια τώρα, κολλημένοι στο "όνομα"..., και θα το πληρώνουμε καιρό..., διότι ο Αντώνης απόρριψε ελληναράδικα το "πακέτο Πινέϊρο" κι έφτιαξε δικό του κόμμα...
* Στη συνέχεια πάλι «ισχυρή» κυβέρνηση Α. Παπανδρέου, με την ίδια μάλιστα «ενισχυμένη» καλπονοθευτική, τροποποιημένη τώρα από τον Κούβελα της ΝΔ, την οποία ΠΑΛΙ είχε καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ!!! Μέχρι την βαριά του αρρώστεια και την διαδοχή του από τον ...εκσυγχρονιστή Κ. Σημίτη.
* Στη συνέχεια δύο «ισχυρές» κυβερνήσεις Κ. Σημίτη. Με μεγάλες επιτυχίες τόσο με το ΑΠ-ασφαλιστικό, τόσο με τη άγρια αναδιανομή πλούτου υπέρ των πάμπλουτων λαμόγιων μέσω της φούσκας του Χρηματιστήριου, τόσο με την "δημιουργική λογιστική" που κοροϊδέψαμε την Ε.Ε., τόσο με την εκτόξευση της διαφθοράς στα ύψη, τόσο με τις αμαρτωλές συμβάσεις της SIEMENS, τόσο με την διοργάνωση των Ολυμπιακών ...DOPWAYS ή τις «αγορές του αιώνα {ευκαιρία για πολλή μάσσα, σού λέω!} όσο και με την ...σεμνή και ταπεινή μεταβίβαση του "δαχτυλιδιού" στον Γ.Α. Παπανδρέου, να εισπράξει αυτός την λαϊκή κατακραυγή, που κατάληξε σε θριαμβευτική εκλογή της Ν.Δ.... Όπως ακριβώς μεταξύ Καραμανλή (θείου) και Ράλλη το 1980... Η Ιστορία, που επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ «ΙΣΧΥΡΕΣ» ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ «ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΕΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.

* Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι παρ' όλες αυτές τις εξώφθαλμες αποτυχίες των ...«ισχυρών» μονοκομματικών «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων επί 60 χρόνια τώρα, παρ' όλα τα αλλεπάλληλά τους σκάνδαλα καταλήστευσης του εθνικού πλούτου, πρόσφατα με τους κουμπάρους, τα ...δομημένα, τις δωροληψίες, το ξεπούλημα, την διαφθορά -μέχρι και σαρκική...- σε υψηλότατο επίπεδο, έχουν το θράσος να μιλούν ακόμα γιά την «αυτοδυναμία» ως ...πανάκεια. Με τον κ. Καραμανλή πρώτον-πρώτον.
Για τούτο, σεμνά και ταπεινά, τού απονέμουμε το 2ο βραβείο ζώντος πολιτικού ΑΠΑΤΕΩΝΑ.{Το 1ο είναι ευνόητο σε ποιόν ανήκει... Όπως και το 3ο}

Σύντομα στην οθόνη σας: Η συνέχεια και το τέλος για τις «ισχυρές». Ζήτω οι ανίσχυρες κυβερνήσεις!!!
------------------------
(*) Ο διευθυντής του γραφείου της ΕΡΕ, κάποιος Παναγόπουλος, είχε αποκαλυφθεί πως είχε παραλάβει, με εξουσιοδοτήσεις, 400 εκλογικά βιβλιάρια διαφόρων πολιτών, μερικοί από τους οποίους είχαν δηλώσει ως διεύθυνση κατοικίας έναν ...ελαιώνα στο Χαϊδάρι.
(**) Από αυτό βγήκε η έκφραση «ψηφίζουν ως λόχος»...
(***) Τότε ήταν που αναρωτήθηκε με το ...ιστορικό: «Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο;;;»

(****) αλλά ταυτόχρονα και στην "Αυγή", στον "Ελεύθερο Κόσμο" και στην "Καθημερινή", αν δεν με απατά η μνήμη, στις οποίες (όπως και στο "Βήμα" και την "Ακρόπολη" και δεν θυμάμαι σε ποιές άλλες) το είχα ταχυδρομήσει ως δακτυλογραφημένο πρωτότυπο, έτσι απλά χωρίς να έχω «κονέξια» με κανέναν τους και χωρίς να είμαι κάνας "γνωστός", επαγγελματίας δημοσιογράφος ή πολιτικός.

8 σχόλια:

akrat είπε...

μωρέ ισχυρές ή ανύσχυρες... πολυκομματικές ή ακομάτιστες καθαρές ή βρώμικες...
ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΜΕ...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ akrat

Κάτσε πρώτα να τό τελειώσω, καλέ μου άνθρωπε, και σχολίασε μετά όσο θέλεις...

Η άποψή μου όμως είναι πως ΕΜΕΙΣ χρειαζόμαστε πλύσιμο και πως δεν θα πάει χαμένο το σαπούνι μας...

Ναπoλέων είπε...

23.7.08
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ (και καλά!)...
χωρίς άλλες «ισχυρές» αυτοανίκανες κυβερνήσεις.
Tίς βαρέθηκα 56 χρόνια τώρα... Εσείς;;;

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ωραία, ας υποθέσουμε ότι οι "ισχυρές" μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι κάτι "κακό"! Και πως οι "αδύναμες" κυβερνήσεις είναι προτιμότερες!
Ας προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε τη συλλογιστική σου στην παρούσα πολιτική κατάσταση της χώρας μας!
Αποκλείουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ! Τις κυβερνήσεις συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Συν, ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ κλπ τις αποκλύουν τα ίδια τα κόμματα της Αριστεράς, κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πάλι αποκλύεται ως "ισχυρή", τότε τι μένει;
Μήπως η "κυβέρνηση του βουνού";

red&black είπε...

ασκαρδαμυκτη

α δηλαδη ειναι δεδομενο οτι τα ποσοστα των μεγαλων κοματων δεν θα αλλαξουν?

αν ακολουθησουμε λοιπον τη λογικη σου δεν μενει παρα να χρησουμε διαδοχους την οικογεννεια καραμανλη , μητσοτακη , παπανδρεου, ...και να κανονιζουν και τις θητειες μεταξυ τους μην χαλαμε τα σαββατοκυριακα ψηφιζοντας.

Ανώνυμος είπε...

εμένα με θορύβησε η σημερινή δήλωση Αλογοσκούφη για ενδεχόμενο "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να προωθηθούν οι μεταρυθμίσεις, δηλαδή το γκρέμισμα των τελευταίων απομεινάριων του κοινωνικού κράτους.

Τελικά ποιός από αυτούς θα υψώσει τη φωνή στο διευθυντήριο της Ε.Ε. να τους πει ότι με όλο αυτό το παγκόσμιο οικονομικό χάλι δεν χάθηκε και ο κόσμος να πάει το δημόσιο χρέος και πάνω από 3% αρκεί να γίνουν σοβαρές επενδύσεις στην εργασία, την κοινωνία, το περιβάλλον;

KitsosMitsos είπε...

Αν και δε συμφωνώ με ορισμένα από αυτά στις βασικότερες ιδέες της η αναδρομή δείχνει το τι έγινε και το τι μέλλει γεννέσθαι

Ν.Α. Λάμπης είπε...

«Τί να σού μολοήσω, μαυρειδερούλα μου...»

@ ασκαρδαμυκτί
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο, αλλά...
πέρα από το "άσπρο-μαύρο", σημερινή κατάσταση-κυβέρνηση του βουνού {της οποίας πάντως καλό είναι να διαβάσεις την ιστορία}, υπάρχει κι άλλοι δρόμοι:
Ένας απ' αυτούς περιγράφεται στο άλλο μου μπλογκ, «Ναπολέων» [nalambis.blogspot.com], με τον τίτλο "για μιά αριστερή Αριστερά" από το Φεβρουάριο. Θά 'θελα να το διαβάσεις και να το σχολιάσεις κάποτε.
Όσο για τή λύση ΣΗΜΕΡΑ είναι αυτή που υπονόησε ο Αλογοσκούφης πρόσφατα (εμένα διαβάζει...): Συγκυβέρνηση των 2 «μεγάλων».
Για να απογυμνωθεί πλήρως η ανέντιμη πρακτική τους. Μετά βλέπουμε.

@ Καπιταλιστικό Κουμμούνι
Δεν θα συμβεί αυτό που φοβάσαι, συναγωνιστή.
Δεν θα τό επιτρέψει ο λαός. Θα δείς.
Απλώς θα καταλάβουν όλοι τί θα πει «ελεύθερη» αγορά ...κι ίσως αρχίσουν να [ξανα]διαβάζουν τον Κέϋνς.

@ red & black
Πάει αυτό... Μάς τέλειωσε. Και με τις ΔΥΟ έννοιες του "τέλειωσε"...
60 χρόνια κυβερνάνε. Είναι πολλά!

@ KitsosMitsos
Μην σπέρνεις την απογοήτευση!
Έ!, όχι και «μέλλει γενέσθαι»!
Θα ήθελα όμως και τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις σου.

Σάς ευχαριστώ όλους από καρδιάς και περιμένω κι άλλα σχόλιά σας. Μού δίνουν έμπνευση και κουράγιο.