19.1.11

Οι μαθητευόμενοι μάγοι της μεθόδου shock

 H καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και κινηματογραφίστρια Naomi Klein, στο πρόσφατο βιβλίο της "Το δόγμα του Σόκ" {The shock doctrine} περιγράφει και αναλύει διεξοδικά και τεκμηριωμένα[*] την ιστορία και την κατάληξη μιάς σειράς χωρών, όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, το Ιράκ, η Πολωνία, η Ρωσία κ.ά., στις οποίες ο καπιταλισμός της καταστροφής του διαβόητου Μίλτον Φρήντμαν και των "Παιδιών του Σικάγου" εφάρμοσε τις αντικοινωνικές στοχεύσεις και πρακτικές του για να κάνει τους πάμπλουτους ακόμα ...πιο πάμπλουτους ληστεύοντας (κυριολεκτικά) τους πόρους των χωρών και κάνοντας τους φτωχούς κατοίκους τους πάμφτωχους.
Η σπουδαία αυτή συγγραφέας ολοκλήρωσε το βιβλίο το 2007. Έτσι δεν ασχολείται με την αντεπίθεση του χρηματιστηριακού, ακριδικού δηλαδή, κεφαλαίου μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που το ίδιο προκάλεσε και που "οροθετήθηκε" με την κατάρρευση της 3ης μεγαλύτερης Τράπεζας των ΗΠΑ, της Lehman Brothers το 2008.
Η αντεπίθεση αυτή έχει στόχο {που σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί...} αφενός μεν να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον του[**] και αφετέρου να μεταθέσει τις ευθύνες και το κόστος της κρίσης στο «σπάταλο» κοινωνικό κράτος και τις «υπερβολικές» απαιτήσεις των εργαζομένων.
Και η μέθοδός του;;;
Μα η πρόκληση σοκ στην κοινωνία φυσικά...
Η «καλή» δοκιμασμένη μέθοδος των "Παιδιών του Σικάγου"  και των πειθήνιων θεραπόντων των "Αγορών", των λακέδων των διεθνών τοκογλύφων δηλαδή...

Μέσα σ' αυτή την κατάμαυρη ατμόσφαιρα εμάς μάς έλαχε να έχουμε στο τιμόνι του γκουβέρνου τον κ. Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου και την κλίκα του από ...σοσιαλιστές ΠΑΣΟΚους της ...τρίτης γενιάς.
Μιά κλίκα αναθρεμμένη μέσα στην αλαζονία της πολυετούς -καθόλου αδιάφθορης ή ανιδιοτελούς...- διακυβέρνησης, αλαζονίας οφειλόμενης στα αποτελέσματα του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος της ενισχυμένης ΔΥΣαναλογικής και της πελατειακής αντίληψης που μετονομάστηκαν σε ...εμπιστοσύνη του λαού.
Μια κλίκα πολιτικά ανέντιμη αλλά και απολύτως "αγράμματη", ανίκανη και γκαφατζού, όπως φαίνεται από σχεδόν όλα τα «βήματά» της έως τώρα.
Αφήνοντας κατά μέρος τον αδιάντροπο, αλλά και αποτυχημένο σε όλα τα πόστα που ανέλαβε, Πάγκαλο, ας πάμε στα τρέχοντα διαδραματιζόμενα, όπως το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Έχουμε λέει πολλαπλάσια φαρμακεία, πολλαπλάσιους δικηγόρους, πολλαπλάσιους μηχανικούς, πολλαπλάσιους συμβολαιογράφους από όλη την Ευρώπη...
Τόσο αναλογικά με τον πληθυσμό, όσο σε κάποιες περιπτώσεις και σε ΑΠΟΛΥΤΟ αριθμό!!!
Για ποιά «κλειστά» μιλάμε λοιπόν;;;
Όλο κι όλο το πρόβλημα της Οικονομίας μας είναι αν θα είναι ανοιχτά τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης τα φαρμακεία;;;
Έτσι ως ένα απλό παράδειγμα τό φέρνω...

Οι όλες κινήσεις της κυβερνητικής κλίκας είναι απλώς στα πλαίσια της δημιουργίας ΣΟΚ στην κοινωνία -κατά της οδηγίες των λακέδων των τοκογλύφων, των "επιστημόνων" φρηντμανικών- για να δεχτεί την τελική λύση:
Το ξεπούλημα των πόρων αλλά και του εδάφους της χώρας μας σε «επενδυτές» που θα δώσουν δουλειά στον κοσμάκη κλπ κλπ κλπ... με εργασιακούς όρους και πληρωμή του προπερασμένου αιώνα, όρους οιονεί δουλείας ή δουλοπαροικίας {για τους "ελεύθερους" επαγγελματίες...}
Ήδη από το 2009 το σχέδιο των διεθνών τοκογλύφων καταστρώθηκε και διάλεξαν την Ελλάδα ως τον ασθενέστερο κρίκο. 
Μιά Ελλάδα καταχρεωμένη, απαράγωγη, κοινωνικά σπαραλιασμένη από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα δωροδοκίας, καταλήστευσης του Δημόσιου Κορβανά και "μαύρων" συναλλαγών με απίθανους τύπους, όπως π.χ. τον σαραντάχρονο «γέροντα» ...πατέρα Εφραίμ, ουσιαστικά ακυβέρνητη και -κυρίως!- με άμεση ανάγκη συνεχούς δανεισμού. Το δικό τους "γήπεδο" δηλαδή. 
Και άρχισαν τις «εκτιμήσεις» και «υποβιβασμούς της πιστοληπτικής ικανότητας» μέσω των ...έγκριτων τους οίκων. Τόσο «έγκριτων» που ούτε μιά ρανίδα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν είχαν προβλέψει...
Ο τότε πρωθυπουργός είτε αντιλήφθηκε πού πάει το πράγμα είτε τού τό σφύριξαν και προκήρυξε πρόωρες εκλογές ...για να τίς χάσει.
Και ανάλαβε, "μετά πολλών επαίνων", η ...σοσιαλιστική κλίκα του υπό τον G.A.P. ΠΑΣΟΚ να περάσει
, ως θεραπεία της «αρρώστειας», όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν θα τολμούσε ή δεν θα μπορούσε να περάσει ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ του.
Συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των απολαβών των εργαζομένων, ώστε να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι εκεί βρίσκονταν η ευθύνη για την κρίση και να «αθωωθεί» το τοκογλυφικό κεφάλαιο και οι "μάνατζερ" του.
Όμως κατά τις διδαχές {μάλλον διαταγές...} των "Παιδιών του Σικάγου" δεν αρκούσαν αυτά. Έπρεπε να υποστεί σοκ η κοινωνία[***], να γονατίσει, να ισοπεδωθεί για να μην προβάλει καμμιά αντίσταση στο ξεπούλημα που ακολουθεί ως τελική επιδίωξη των ακρίδων και βδελλών.
Εκεί είναι που κολλάνε τα εκπληκτικής σύλληψης, γελοία κατά τα άλλα, μέτρα, όπως το να ...ανοίγουν τα φαρμακεία το απόγευμα της Δευτέρας και Τετάρτης... 
[****]
- - - - - - - - - - - - - - - - -
[*] από τις 800 σελίδες του βιβλίου οι 200(!!!) είναι κατάλογος παραπομπών σε βιβλία, άρθρα, μελέτες και άλλα στοιχεία...
[**] Έγιναν επάλληλες δηλώσεις σημαινόντων παραγόντων της διεθνούς σκηνής {όπως π.χ. του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας} ότι πρέπει να μπούν κάποιοι φραγμοί στις κινήσεις των ΑΚΡΙΔΙΚΩΝ κεφαλαίων. Μάλιστα ο όρος "ακριδικά" από αυτόν τον υπουργό προήλθε...
[***] Όπως π.χ. στο Ιράκ, που δεν αρκούσε η κατάληψη και κατοχή της χώρας από τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των "προθύμων", με βάση τις απίθανες ψευδολογίες του Μπους, αλλά έπρεπε να καταληστευτεί το Μουσείο της Βαγδάτης, να γίνουν εκτεταμένες σφαγές, να εξευτελίζονται οι κρατούμενοι «ύποπτοι», κλπ κλπ κλπ...
[****] Δεν είμαι ...φαρμακοποιός, ούτε έχω κάναν κοντινό συγγενή... Της ίδιας ποιότητας είναι τα περισσότερα από όσα σχεδιάζονται για άλλα «κλειστά». Το να καταργείς προνόμια ή χαριστικές-πελατειακές ρυθμίσεις είναι άλλο... Και άλλο τα απίθανα μέτρα του G.A.P. και της ΠΑΣΟΚικής κλίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: