3.2.12

Η ...σοβιετίζουσα
κα Βάσω Παπανδρέου

Την θέση του Ανδρέα Παπανδρέου στο δημοψήφισμα του -...εκδημοκρατισθέντος τότε- αρχιχουνταίου Γ. Παπαδόπουλου το 1973 την είχα πληροφορηθεί από ένα περίεργο αλλά αξιόπιστο "κανάλι": «Ψηφίζουμε λευκό» είχε πει ο Α.Γ.Π. τότε από τη Σουηδία. Αντίθετα με τους Κ. Καραμανλή, Γ. Μαύρο και άλλους που υποστήριζαν το «ΟΧΙ».
Ως "καταστικολόγος" ...παιδιόθεν βρήκα τη θέση του Αντρέα πιό σωστή: Δεν αρνείσαι απλώς την πρόταση αλλά το ίδιο το δικαίωμα ενός δικτάτορα να θέσει διλήμματα στο λαό.
Από τότε άρχισα να παρακολουθώ «στενά» την πορεία του. Δυστυχώς όμως όσο κι αν πιέζω τη μνήμη μου δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι άλλο σωστό δικό του...
Ήδη από τις αρχές του 1975, που δημοσιοποιήθηκε το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσα κριτική του εντοπίζοντας την αρχηγική (άρα όχι δημοκρατική...) φύση και δομή του. Καθόλου δεν αισθάνομαι ευτυχής που η μετέπειτα πορεία του δεν μέ διάψευσε.
Το να βγαίνει όμως σήμερα η κα Βάσω Παπανδρέου (απλή συνωνυμία με τους ...άλλους) και να ...μάς τρίβει στην μούρη ωμά την αντιδημοκρατική νοοτροπία τους, έ! μάλλον πάει πολύ.

 Παραθέτω πρώτα τα περί κας Βάσως, όπως τά αντέγραψα από την προσωπική ιστοσελίδα της.
Η Βάσω στη Βουλή
1974 - σήμερα: Ιδρυτικό Μέλος του ΠΑΣΟΚ. και Μέλος της Κ.Ε.
1984-88 & 1996-2004: Μέλος του Ε.Γ. της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ
2005-2007: Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
1985-1989, & 1993 - σήμερα: Βουλευτής Β' Αθηνών
1981-1985: Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ και λέκτωρ στην ΑΣΟΕΕ
1982-1985: Μέλος του Δ.Σ. της Εμπορικής Τράπεζας
1989-1993: Μέλος της "Κομισιόν" της ΕΟΚ (η πρώτη γυναίκα)
1985-1986: Υφυπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
1986-1987: Αναπλ. Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας

1988-1989: Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου

1996-1999: Υπουργός Ανάπτυξης
1999-2001: Υπουργός Εσωτερικών και Δημ. Διοίκησης
2001-2004: Υπουργός Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων
Είναι λοιπόν η κα Βάσω κομμάτι από το λεγόμενο "βαθύ" ΠΑΣΟΚ και άρα εκφράζει τον τύπο του πολιτικού που διαμορφώθηκε ΜΕΣΑ στην εξουσία και ΓΙΑ την εξουσία και κυριάρχησε (όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ...) όλη τη μεταχουντική περίοδο...
Βγήκε λοιπόν εχτές και δήλωσε ότι κατά τη γνώμη της το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει σε αλλαγή ηγεσίας με ΕΝΑΝ μόνο υποψήφιο!!!
Να γίνουν δηλαδή διεργασίες στο παρασκήνιο, να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο, με όποια «ανταλλάγματα» μπορεί αυτό να γίνει, και μετά να το παρουσιάσουν στο "Εθνικό Συμβούλιο" για να τον ...εκλέξει. 
Έτσι ακριβώς είχε γίνει και το 2004 για τον Γ.Α.Π. με την γελοία "παλλαϊκή" ψηφοφορία «μελών και φίλων» του κόμματος υπέρ ...ενός υποψηφίου.
Παλιότερα. Σημίτης-Βάσω γελαστοί, ο ΓΑΠ
όλο σκέψη, ο Γείτονας λοξοκοιτάει...
Ας της πεί κάποιος της κας Βάσως ότι αυτά καμμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την δημοκρατία. Εκτός κι αν εννοούμε την ...σοβιετική. Με το ένα και μοναδικό κόμμα να αποφασίζει για όλα πριν απ' το λαό για το λαό...
Να δούμε όμως και την άλλη πλευρά: Καθόλου δεν εννοώ ότι στα υπόλοιπα σύγχρονα καθεστώτα με μόνον τον πολυκομματισμό εξασφαλίζονταν η δημοκρατική λειτουργία. Τέτοιο "φρούτο" νομίζω πως δεν το έχει γευθεί κανένας λαός ακόμα. Ολιγαρχίες, περισσότερο ή λιγότερο σκληρές, είναι όλα τα γνωστά καθεστώτα, όχι δημοκρατίες. Αφήνουν όμως ...παραθύρια για την άλλη γνώμη. Δεν είναι όλες οι κοινωνικές εκφάνσεις απότοκες της όποιας (μονο)κομματικής, δηλαδή αρχηγικής..., βούλησης.
Δεν άκουσα πως δικαιολόγησε την πρότασή της η κα Βάσω. Υποθέτω ότι θα μίλησε για "ενότητα"... Για να μη δώσει το ΠΑΣΟΚ την εικόνα του διαλυμένου «μαγαζιού». 
Καθόλου ευχάριστα δεν είναι όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε όσα συνέβησαν στο παρελθόν... Ήδη από το 1975, όταν υπό την ...σκέπη του «χαρισματικού» οι 9 του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ είχαν διαγράψει τους υπόλοιπους ...16 (Ν. Κωνσταντόπουλο, Πέτρο Ευθυμίου κ.ά.) οι οποίοι ζητούσαν δημοκρατική λειτουργία στο κόμμα. Και μετά με τα «ομοιόμορφα αλλ' όχι ομοιόχρωμα» ψηφοδέλτια του Μένιου Κουτσόγιωργα για να εκλεγεί ο κ. Σαρτζετάκης. Και μετά... και μετά... και μετά...
Καθόλου ευχάριστα δεν ήταν όσα συνέβησαν στην Ν.Δ. Ούτε όσα συμβαίνουν τώρα (κι ας το κρύβουν, λόγω προσδοκίας κατάληψης της εξουσίας).
Κανέναν δεν συμφέρει να λειτουργούν αντιδημοκρατικά τα κόμματα. Όμως η διαλαλούμενη κάθε τόσο «ενότητα», με στόχο την συντήρηση της νοοτροπίας των «ισχυρών» κυβερνήσεων, έχει πιά τόσο φθαρεί που σπρώχνει κάποια -κατά τεκμήριο ευφυή, όπως η κα Β.Π.- άτομα να πετάνε τέτοιες κοτσάνες.

Αγνοώ αν θα φύγουν με ΑΥΤΟ το ελικόπτερο ή άλλο. Καλό είναι να έχουμε το νού μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: