21.7.07

Φαντασία ή λόγος/πραγματικότητα; Διαλιέχτε...

21-7-07

Από δύο, μάλλον τυχαίες αφορμές, μία για τον Henry (Ανρύ) Lefevre και «καπάκι» άλλη μιά για τον J.P.Dick παρακινήθηκα να διατυπώσω τα παρακάτω, έτσι σαν «πρώτο πιάτο» στο blog μου.

1. Πραγματικότητα και Φαντασία έχουν μιά πρωταρχική, τεράστια, διαφορά: Η Πραγματικότητα, το «όντως όν», για να υπάρξει χρειάζεται κάποιον που να την παρατηρεί «από έξω» και να την περιγράφει. Κι όχι μόνον αυτό. Αυτός ο απ’ έξω, πρέπει να είναι απόλυτα αντικειμενικός, να μην επιρρεάζεται από οτιδήποτε συμβαίνει στην «πραγματικότητα», να είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό. Καταλήγουμε έτσι σε ένα δυϊσμό, που κανένας επιστήμονας δεν έχει υποστηρίξει ώς τώρα. Ίσα-ίσα που όλοι πιά μιλούν για σχετικότητα, πως υπάρχουν τόσες ...πραγματικότητες, όσες και οι παρατηρητές τους.
Άρα Πραγματικότητα δεν υπάρχει. Έτσι απλά το βλέπω εγώ.
Ο Λόγος, από την ίδια πλευρά, για να υπάρξει χρειάζεται ένα ορθολογικό σύστημα ιδεών. Να λάβει δηλαδή το ζητούμενον, που δίδασκε (ως παράδειγμα προς αποφυγήν...) το σχολικό βιβλίο «Λογικής» της 8ης Γυμνασίου... Τότε, προ ...αμνημονεύτων χρόνων. Ούτε Λόγος λοιπόν δεν υπάρχει.
Η Φαντασία, αντίθετα, δεν χρειάζεται καμμιά απολύτως δικαιολογητική βάση: Υπάρχει «αφ' εαυτής» που λένε. Δεν τής χρειάζεται να έχει επιβεβαίωση. Όραμα είναι και ως τέτοιο δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Είναι παρα-λογισμός και το ...φχαριστιέται. Όποιος θέλει, όποτε θέλει οραματίζεται, φαντάζεται ό,τι θέλει και για όσον καιρό θέλει.
Καμμιά δύναμη, καμμιά εξουσία (ως τώρα τουλάχιστον... να μην ξεχνάμε και τον Όργουελ...) δεν έχει καταφέρει να το απαγορεύσει, να το σταματήσει αυτό.


2. Χωρίς Φαντασία ΔΕΝ θα υπήρχε Επιστήμη. Ας νομίζεται ευρέως ότι η Επιστήμη στηρίζεται στον Λόγο, λάθος είναι, σκεφτείτε το... Μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια, αποκαλούμενα, λογικά μέσα, λογικές μεθόδους αλλά δεν στηρίζεται στην «πραγματικότητα». Αν στηριζόταν εκεί θα έπρεπε να είναι αναλλοίωτη. Κάνω λάθος; Αν δεν ήταν αναλλοίωτη, στηριζόμενη στην «πραγματικότητα», τί σόϊ «πραγματικότητα» θα ήταν η «πραγματικότητα»; Και τί σόϊ Λόγος ο Λόγος; Κι αν ήταν αναλλοίωτη η Επιστήμη τί σόϊ Επιστήμη θα ήταν;;; Μπορείτε να διανοηθείτε έναν Ηράκλειτο, έναν Αριστοτέλη, Ευκλείδη, Γαλιλαίο, Νεύτωνα, Δαρβίνο, Άϊνστάϊν, Παπανικολάου, Χώκινγκ (έτσι για να πιάσω τα πιό «χτυπητά» ονόματα) χωρίς Φαντασία;;; Μηδενικούλια, επιστημονικά, θα ήταν…
Και που να πιάσουμε Νταβίντσι, Μπετόβεν, Μότσαρτ... Ατέλειωτος ο κατάλογος των φαντασιόπληκτων.


3. Μπορεί καμμιά Εξουσία, όσο ανελέητη, μοχθηρή κι αν ήταν (Ιερή Εξέταση, Χίτλερ, Πόλ-Πότ...), να μήν κατάφερε να σκοτώσει τη Φαντασία, η Φαντασία όμως σκοτώνεται, πεθαίνει, όταν γίνει Εξουσία, όταν γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΙΚΗ.
«Δεν σηκώνω κουβέντα» σ' αυτό! Το πρώτο παράδειγμα, που μού 'ρχεται στο νού, είναι της χριστιανικής διδασκαλίας. Υπάρχει πιό τρανό παράδειγμα φαντασιακού οράματος από αυτήν;;; Αγαπάτε αλλήλους. Δυό λεξούλες είπε και ...«καθάρισε» ο δικός σου. Αγαπάτε αλλήλους. Τεράστια Φαντασία! Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς το περιβάλλον και τη χρονική στιγμή που εκστομίστηκε η φράση!
Κι ήρθε ένας πραγματιστής Ρωμαίος αυτοκράτορας κι έκανε Εξουσία, «εν τούτω νίκα», αυτή τη μεγαλειώδη Φαντασία. Και την ...πέθανε. Την έβαλε «στο λούκι» για να καταντήσει στο τρέχον κατάπλασμα, μέσα από μυριάδες Νύχτες Βαρθολομαίου.


4. Άρα ήταν λάθος το σύνθημα του Μάη '68 «η Φαντασία στην Εξουσία». Να κρεμάσουμε πλερέζες λοιπόν, όσοι απροσάρμοστοι στην «πραγματικότητα»; Όσοι ονειροπόλοι, φαντασιόπληκτοι, εκστασιαζόμενοι με το παρά-λογο όραμα ενός κόσμου με ανθρωπιά;
Να περιμένουμε να μάς λυώσουν οι (τόσο φοβισμένοι εγωϊστές) χειριστές της πραγματικότητας, της εξουσίας;;; Να μην βρούμε κάποιο «κόλπο» να πάρουμε την εξουσία για ν' αλλάξουμε τα πράμματα σύμφωνα με τη Φαντασία μας;;;
Θα αλλοτριωθούμε όμως... Θα την πατήσουμε... Άσε καλλίτερα, κάτσε στο μαντρί σου... Ζήσε με τη Φαντασία σου. Μακρυά από την εξουσία.
Τότε όμως δεν θ' αλλάξει τίποτα, θα τα ισοπεδώσουν όλα οι «πραγματιστές»!


5. Κι όμως υπάρχει τρόπος... Να ζούμε με Φαντασία και να αλλάζουν τα πράμματα σύμφωνα με αυτή (ή περίπου, τέλος πάντων, μή βαράτε...) ΧΩΡΙΣ να έχουμε την εξουσία, χωρίς να προσγειωθούμε στην «πραγματικότητα», χωρίς να "εκλογικευτούμε"...
Ποιός είναι, θ' αναρωτιέστε, γίνονται τέτοια πράμματα, γίνονται αλλαγές σύμφωνα με τα οράματά μας, χωρίς νά 'χουμε το ...Pouvoir ??? 
Γίνονται με το παράδειγμα. Με το να ζούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, ΕΜΕΙΣ οι φαντασιόπληκτοι, ο καθένας μας, σύμφωνα με τις αρχές που η Φαντασία μας δημιούργησε, «επιστημονική» ή σκέτη.


Όποιον/-αν έφτασε διαβάζοντας έως εδώ τόν/τήν ευχαριστώ από καρδιάς.


5 σχόλια:

Ναπολέων είπε...

Μού άρεσε αυτό.
Ότι υπάρχουν τόσες "πραγματικότητες", όσες και οι παρατηρητές τους.
Να τό σκεφτούν καλά όσοι μάς έχουν ζαλίσει με το ότι η αλήθεια είναι μία!
Ωρισμένοι μάλιστα την θέλουν και «εξ αποκαλύψεως», τρομάρα μας.

Αίθρα είπε...

Εγώ πάντως με το νου μου, με τη φαντασία μου, ταξιδεύω πιό γρήγορα, πολύ πολύ πιό γρήγορα, από το φώς.

Πρέπει να έχει κάνει μεγάλο λάθος ο Αϊνστάϊν...

Ν.Α.ΛΑΜΠΗΣ είπε...

6-8-07
Σίγουρα την πάτησε ο Αλβέρτος.

Όμως το φώς, μια πηγή φωτός, εκπέμπει κάποια ακτινοβολία και κάτι φωτόνια λένε, ο νούς τί εκπέμπει;

Κάποιες λάμψεις πότε-πότε αλλά συνήθως ...μπαρμπούτσαλα... Γιαυτό τρέχει όσο θέλει. Δεν κουβαλάει τίποτα...

disa είπε...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

tiger είπε...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社