12.10.07

Tώρα και gerrymandering...

Έγραφα τις προάλλες:

«Θα έχουμε πολύ "πεζοδρόμιο".
Αλλά βέβαια ΚΑΙ νέες εκλογές: ΚΑΙ το 2008 (με τον νόμο Σκανδαλίδη) και το 2009 με την "ευκαιρία" της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας (με τον «νέο» νόμο, Παυλόπουλου αυτήν την φορά...). Καραμανλής (δηλαδή ΕΜΕΙΣ οι "γαλάζιοι") στο γκουβέρνο για πάντα! Αυτά είναι τα σχέδιά τους.»

Και ήρθε "καπάκι" η εξαγγελία του κ. Παυλόπουλου, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τις εκλογικές περιφέρειες, να τίς λιγοστέψει, όπως και τους Δήμους, και διάφορα άλλα σχετικά.

Δηλαδή τώρα θα έχουμε και ένα κάποιο gerrymandering...

Για όσους δεν τούς είναι οικείος ο όρος λέμε ότι εννοεί την διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών κατά τρόπο που να ευνοεί την επικράτηση ενός κόμματος ή ενός υποψηφίου.
Έχει καθιερωθεί από την δεκαετία του 1810 στις ΗΠΑ, από το όνομα ενός γερουσιαστή ονόματι Gerry, στη Μασαχουσέτη, και της μακρύσωμης σαλαμάνδρας, sala-mander, διότι αυτός ο πανέξυπνος κύριος είχε τροποποιήσει τις εκλογικές περιφέρειες σε παρόμοια του ερπετού σχήματα..., ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως και έγινε.

Στην Ελλάδα "καλός μαθητής" του Gerry ήτανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που, κάποτε μετά το 1923 και μεταξύ άλλων ίσως..., «έκοψε» την επαρχία Πάργας, η οποία είχε αρκετούς τουρκόφωνους, από τον νομό Θεσπρωτίας, στον οποίο "ανήκε" παραδοσιακά και συγκοινωνιακά, που όμως τότε είχε αρκετούς τουρκόφωνους επίσης, και την «κόλλησε» στο νομό Πρέβεζας -με τον οποίο η Πάργα δεν είχε τότε ΚΑΜΜΙΑ οδική επαφή!- ώστε να μην υπάρχει απαίτηση να βγαίνει τουρκόφωνος "μειονοτικός" βουλευτής στη Θεσπρωτία. «Μοίρασε» τους τουρκόφωνους σε δύο νομούς, σε δύο εκλογικές περιφέρειες, κατέβασε έτσι το ποσοστό τους σε κάθε μία, και "καθάρισε" ο εθνάρχης...

Πολύ πρόσφατα το ανάλογο «κόλπο» εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη: Η απιθάνου κάλλους εφεύρεση ήταν των ΥΠΕΡνομαρχιών, στην Αττική και στη Θράκη, που δεν έχουν καμμιά (ή ελάχιστες και "της πλάκας" αρμοδιότητες, όρα Έφη Γεννηματά), μόνο και μόνο για να αποτραπεί ο «κίνδυνος» εκλογής μειονοτικών τουρκόφωνων Νομαρχών στην Ξάνθη ή την Κομμοτηνή, όπου είναι αριθμητικά ισχυρή η παρουσία τους.

Ο κ. Καραμανλής δεν αισθάνεται και πολύ καλά με τους 152 μόνο βουλευτές του. Ούτε με την προαναγγελθείσα και επικείμενη ισχυρή αντίσταση ενάντια στις (υπέρ των ...νταβατζήδων, των κουμπάρων και "εθνικών" προμηθευτών κυρίως) "μεταρρυθμίσεις" του.
Και άσχετα με το τί δηλώνει δημόσια, δεν είναι δά και ...τέρας αξιοπιστίας, αυτό που έχει στα σχέδιά του είναι ΔΥΟ ακόμα εκλογές: Μία, έτσι για ...πλάκα, μέσα στό 2008, που το ΠΑΣΟΚ θα είναι μη υπολογίσιμος αντίπαλος, για να ξεπεραστεί ο συνταγματικός σκόπελος του εκλογικού νόμου «Σκανδαλίδη», και μία ακόμα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2009 με τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ πλέον εκλογικό νόμο, που εντωμεταξύ θα έχει ψηφιστεί. Ας τον ονομάσουμε από τώρα νόμο «Παυλόπουλου».

Όμως τούς τρώει το μαράζι, μήπως και στις ενδιάμεσες, τις «για πλάκα», εκλογές τύχει να χάσουν, να πάρουν 149(μείον...) βουλευτές. Που αυτό μπορεί να κριθεί σε κάποιες μονοεδρικές και διεδρικές εκλογικές περιφέρειες.
Κάθησαν λοιπόν και μελέτησαν το θέμα. Μυαλό για τέτοια έχουν μπόλικο... Το Σύνταγμα λέει (και σωστά) πως κάθε νέο εκλογικό σύστημα ισχύει από τις ΜΕΘεπόμενες εκλογές, αλλά δεν βάζει κανέναν περιορισμό στο κάθε πότε και πώς η κυβέρνηση μπορεί να αλλάζει τις εκλογικές περιφέρειες.

Το "πώς" όμως είναι διαμορφωμένες αυτές είναι βασικός παράγοντας για το πόσες έδρες θα πάρει τελικά κάθε κόμμα! Ο μελετημένος λοιπόν υπουργός κ. Παυλόπουλος πρόκρινε τη "λύση" gerrymandering. Και εξάγγειλε πομπωδώς τη μείωση των εκλογικών περιφερειών από 55 σε 16. Μαζί βέβαια με μείωση των Δήμων, των Νομαρχιών κλπ, που μάλλον ως ...«μπουζουριέρα» μπήκε, για να θολώσουν τά νερά.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράμματα.

1. Ο υπογράφων, που είναι ...αρχαιότερος του κ. Δρεττάκη και Αυγερινού στη μελέτη και εφαρμογή εκλογικών συστημάτων (από το 1962 ασχολείται μ' αυτά), όμως λιγότερο οργανωμένος από τον πρώτο, είναι ΥΠΕΡ της διαίρεσης της Επικράτειας σε μεγάλες και περίπου ισοπληθυσμιακές, στο μέτρο του εφικτού, εκλογικές περιφέρειες. Οι μονοεδρικές, διεδρικές κλπ ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες αλλοιώνουν, διαστρεβλώνουν, το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πλήρης εκλογίκευσή τους θα εξαφάνιζε τα συμπτώματα εκλογής Βουλευτών, σε μιά περιφέρεια με 1.000 (άς πούμε) ψήφους τη στιγμή που στη ...διπλανή περιφέρεια έχαναν Βουλευτές με 10.000 ψήφους.

2. Όμως η "ισοζύγιση" αυτή των περιφερειών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται με εκλογικίστικους υπολογισμούς. Σαν τους παραπάνω αναφερθέντες του Βενιζέλου κλπ.
Και για να ξύσουμε πρόσφατες πληγές: Πολύ καλή ιδέα ήταν το σχέδιο «Καποδίστριας», και πρέπει, παραπέρα!, ο αριθμός των Δήμων από 1100 να περιοριστεί σε 300-400, όπως υποστηρίζει άλλωστε από παλιά η ίδια η ΚΕΔΚΕ, αλλά η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ συγχώνευση Κοινοτήτων σε Δήμους, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ, είχε κατά κύριο λόγο κομματικά κριτήρια: Πως θα βγάλουμε περισσότερους «δικούς μας» δημάρχους... Ένα gerrymandering ήταν. Κρίμα. Μιά σωστή ιδέα αμαυρώθηκε από τον μικροκομματικό υπολογισμό.
Καμμία «αγνότητα» και «μεταρρυθμιστική» διάθεση δεν μπορεί να πιστωθεί στον, όχι ιδιαιτέρως αντιπαθή κατά τα άλλα, κ. Παυλόπουλο, για τα σχέδιά του αναδιαρρύθμισης των εκλογικών περιφερειών, παρότι κατα τη γνώμη μου κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο και ωφέλιμο για τη χώρα, εφόσον γίνει χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς.
Κατ' εμέ 10-12 πρέπει να είναι οι εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, όχι απόλυτα, απλώς υποφερτά, "ισοψηφισμένες", στις οποίες να εκλέγονται από 20-25 βουλευτές. Οι περιφέρειες αυτές δεν είναι υποχρεωτικό να συμπίπτουν με τις ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ περιφέρειες, οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν με άλλα κριτήρια. Ίσα-ίσα, καλό είναι να μην συμπίπτουν... Φυσικά θα εξεγερθούν πολλοί βουλευτές, του δικομματισμού, αν γίνει κάτι τέτοιο, διότι τούς χαλάει το πελατειακό σύστημα.
Άντε να τρέχει ο μεσολογγίτης στην Χαλκίδα να μαζέψει σταυρούς... Κι ο γιαννιώτης στη Λευκάδα... Η ΣΤΕΝΗ περιφέρεια είναι που τούς βολεύει, αυτή στην οποία μπορούν άνετα να απλώσουν τα πελατειακά τους δίχτυα... Aυτό το νόημα άλλωστε έχουν οι αενάως επαναλαμβανόμενοι κλαυθμοί και οδυρμοί υποψηφίων βουλευτών στη «δύσκολη», εκλογικά, περιφέρεια Β' Αθηνών... Δύσκολη είναι μόνον από άποψη σταυροθηρίας.
Όμως...: Ο βουλευτής είναι εκπρόσωπος του έθνους, λέει το Σύνταγμα, και όχι της περιφέρειας στην οποία εκλέγεται...
Άστο να λέει, λένε... Εμείς κάπου συγκεκριμένα, και σε «πιανούμενη» περιφέρεια, πρέπει να μαζέψουμε σταυρούς...

Η καλή η λύση σε όλα αυτά; Μα φυσικά η κατάργηση του σταυρού, η εκλογή βουλευτών βάσει "λίστας", που το κόμμα θα προσφέρει στους εκλογείς...
Προαπαιτεί όμως κόμματα με δημοκρατική, πραγματική κι όχι φενακισμένη..., οργάνωση. Δεν θα έβλαφτε η ύπαρξη ενός σχετικού νόμου που θα τα προδιέγραφε ως τέτοια. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις, δήθεν δημοκρατικές, ευαισθησίες περί αυτενέργειας των κομμάτων. «Ενός ανδρός/γυναικός αρχή» έχουν καταντήσει όλα.
Ως τώρα έχετε δεί ένα αληθινά δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα στην Ελλάδα; Αν ναί, πέστε το και σε μάς. Να τρέξουμε να εγγραφούμε...

Μιά περιέργεια έχω πάντως: Τί άλλο θα μάς ξεφουρνίσει η κυβέρνηση μέχρι τις 11/11 που θα ξεφουσκώσει (με όποιον τρόπο) η κρίση ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

3 σχόλια:

Ατρεύς είπε...

Σού την ξεφούρνισε, κε Λάμπη, και δεν τό μυρίστηκες ως φαίνεται:
Η καθιέρωση της λίστας.
Χωρίς φυσικά την προϋπόθεση που θέτεις, για την οποία κανείς φυσικά δεν διαφωνεί, πλήν των πολιτικάντηδων ασχέτως ...αποχρώσεως.

Κυβερνητικοί κύκλοι, λέει, το διαδίδουν(*) αυτό. Για να καθηλωθούν κάποιοι ...ανταρτεύοντες ήδη στην κυβερνητική παράταξη.

Τί γνώμη έχεις επ' αυτού, ώ Σκλιβανίτα;

(*) Εκείνο το γελοίο «τό ...διαρρέουν» δεν τό πάω με τίποτα.

Κλαζoμένιoς είπε...

Gerrymandering...
Τι αηδίες αμερικάνικες είν' αυτές κυρ-Λάμπη μου.
Την ελληνικότατη "ψηφοκλοπή" δεν ξέρεις να την γράψεις;;;
Πάντως την έχει άσχημα ο δικός σου: Άρχισαν να κλωτσάνε και τα δικά του μουλάρια...
Ίδωμεν.

Ναπoλέων είπε...

31.10.07

Κατά πώς έλεγε κι η μακαρίτισσα...

«Κλουτσιούντι τα γουμάρια,
αλλοιά 'πό τα σαμάρια»

α-α-ε
Ν.