3.11.07

Χαμηλό δεν ήταν εξαρχής το επίπεδο;

Κύκλοι, λέει, του κ. Γ. Παπανδρέου, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους γιατί το επίπεδο της αντιπαράθεσης για την εκλογή προέδρου του «Κινήματος» έπεσε τόσο χαμηλά.

Είναι να εκπλήσσεται κανείς με την θρασύτητα αυτών των «κύκλων» (οιουδήποτε προσώπου, κόμματος κλπ), που, κρυβόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους, και άρα βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύουν να τους πετάξει κάποιος καμμιά ...πατσαβούρα, θεωρούν ότι ΟΛΟΙ όσοι τους ακούνε ή τους διαβάζουν είναι εντελώς άνοες και δέχονται ό,τι τούς λένε ασυζητητί.
Κι αν με κάποιους συμπολίτες μας μπορεί να συμβαίνει κι έτσι, να εθελοτυφλούν δηλαδή για το συμφεροντάκι τους, σίγουρα δεν συμβαίνει με όλους. Άρα κ.κ. «κύκλοι»... θυμηθείτε πως ο πιό βλάκας είναι αυτός που θεωρεί τους άλλους βλάκες...

Και σαν μικρή απόδειξη των παραπάνω θα ρωτήσω εσάς, επισκέπτες μου στο «blog», αν θεωρείτε ότι ΗΤΑΝ ΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ στο «Κίνημα» όταν:

1. Ο Α. Παπανδρέου, το 1975, αν δεν μέ απατά η μνήμη, κάλυψε {ή τήν διάταξε, λένε άλλοι...} την μειοψηφία (9 μέλη) του Κ.Σ. της νεολαίας ΠΑΣΟΚ που είχε διαγράψει την ...πλειοψηφία (16 μέλη) για αντικομματική συμπεριφορά... {ζητούσαν δημοκρατικές διαδικασίες}. Kαθαρά σταλινική πρακτική.
2. Σε κάποια συνδιάσκεψη, κάτι τέτοιο, του ΠΑΣΟΚ, ακούστηκαν πολλές κραυγές «κάτσε κάτω κουλοχέρη» μόλις σηκώθηκε να μιλήσει ο Σάκης Καράγιωργας {δεν τόν είχε ακόμα διαγράψει ο Αντρέας... που ζητούσε κι αυτός δημοκρατικές διαδικασίες} και κανένας, ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ από τους παραβρισκόμενους "πρωτοκλασσάτους", ούτε ο Αντρέας κάν, δεν βγήκε να βάλει στη θέση τους τους φωνασκούντες υβριστές ενός από τους πιό δραστήριους αντιχουντικούς αγωνιστές.
3. Ο Αντρέας, πάλι, καταργούσε, ...εν πτήσει, τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού κ. Ασ. Φωτήλα.
4. Ο Αντρέας, πάλι, «απέλυε» υπουργό Οικονομικών κ. Δρεττάκη, διότι υπήρξαν αντιδράσεις κατά του (σοσιαλιστικότατου... και εμπεριεχόμενου στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ) Φόρου Ακινήτου Περιουσίας, τον οποίο όμως πρίν λίγο καιρό, πομπωδέστατα, με ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ στην τηλεόραση, είχε εξαγγείλει ο ίδιος.
5. Ο Αντρέας, πάλι, διάγραφε τον κ. Κ. Σημίτη, που είχε βγάλει, ως κομματικός υπεύθυνος, μιά αφίσσα που έδειχνε να αναδιπλώνεται ένας χάρτης της Ευρώπης και να εμφανίζεται από κάτω η Ελλάδα. Ή ακριβώς το αντίστροφο, δεν θυμάμαι. {Ήταν κόντρα στα τότε (ψεύτικα, όπως κι όλα τ' άλλα...) συνθήματα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο»}
6. Ο Αντρέας, πάντα, ξανάπαιρνε στο κόμμα τους διαγραμμένους (Μελίνα, Φλέμινγκ, Σημίτης... έτσι για να πιάσουμε τους πιό "επιφανείς"...) όταν θεωρούσε ότι τού ήταν, ψηφοσυλλεκτικά, χρήσιμοι.

ΤΟΣΟΣ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΣ για την εξουσία... Η «τσίπα» της ντροπής έχει εξαφανιστεί από την αγορά.

7. Οι συνομωτικές, ΝΑΙ τέτοιες ήταν!, κινήσεις για διαδοχή του Αντρέα, τη στιγμή που ήταν στα τελευταία του, έδωσαν και πήραν. Τέτοιο κλίμα είχε δημιουργήσει ο ίδιος. Τό υφίστατο ο ίδιος.

8. Δεν υπήρξαν πραγματικές (θεμελιωμένες και υγιείς για ένα κόμμα!) αμφισβητήσεις στην απόλυτη κυριαρχία του ΑΡΧΗΓΟΥ, ακόμα κι όταν πασιφανέστατα είχε γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τόσο την ιδρυτική διακήρυξη του "Κινήματος", τις αρχές του, το πρόγραμμά του, όσο κι αυτήν ακόμα την στοιχειώδη ηθική (σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο...)

9. Και δεν συνέβη ούτε όταν «αρχηγός» ήταν ο low-profile Σημίτης.

10. Που ΕΧΡΙΣΕ, κυριολεκτικά, διάδοχό του τον Γ. Παπανδρέου. Ο οποίος "επικυρώθηκε" ΜΕΤΑ ως πρόεδρος, μοναδικός υποψήφιος, με ένα εκατομμύριο ψήφους «μελών και φίλων»... Αυτό κι αν δεν ήταν σταλινική πρακτική... Θυμάται κανείς πως τα αποτελέσματα στις εκλογές της ΕΣΣΔ (με μοναδικούς πάντα υποψήφιους) ήταν πάντα 99,9%; Αφού και η ΛΕΥΚΗ ψήφος ήταν αυστηρά απαγορευμένη ως ...απολιτική. Τ' ακούτε κ. Τσουκάτο, κ. Κουβέλη και κάποιοι άλλοι που επιτεθήκατε πέρσυ, πρόπερσυ, εναντίον της λευκής ψηφου με, κυρίως, αυτό το επιχείρημα;

11. .............

12. Τί να σάς λέω τώρα... Άπειρα τα συμπτώματα «υψηλής» στάθμης του πολιτικού μας πολιτισμού...

[Τόση εσωκομματική δημοκρατία πώς τήν αντέχουν στο "Κίνημα";;; Τέρατα αντοχής (και αμβλέων, αμβλύτατων ηθών) πρέπει να είναι τα χρυσά μου.]

Αγαπητοί επισκέπτες,
θα μπορούσα να παραθέσω και άλλες 100, χίλιες ή ...μύριες, περιπτώσεις που να δείχνουν ότι το χαμηλό επίπεδο ήταν εγγενές. Και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς. Θα ήταν εύκολη η «δουλειά μας», αν ήταν μόνον σ' αυτό...
Παντού είναι χαμηλό, με τις διαβαθμίσεις του ασφαλώς. Και προφανώς και σε μάς τους ίδιους, που τους εκλέγουμε.

Τοιούτοι (και τοιαύτες...) έπρεπον ημίν αρχιερείς (και αρχιέρειες...).

Να δούμε πότε και πώς θα βγούμε έξω από αυτή την έσχατη πολιτική σήψη.

Δεν βάζω «υποψηφιότητα» για γκεσέμι. Μην μέ παρεξηγήσετε!

Ένας απλός και μόνος καου...πολίτης είμαι.

Έρρωσθε!,
που λέει κι ο "αυτάδελφος" μπλογκαδόρος «Ατρέας».

7 σχόλια:

Do it yourself είπε...

Λες γι' αυτό, επειδή είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο, δεν μπαίνει κόσμος μέσα;

Δεν μπορούν να σκύψουν τόσο για να περάσουν απ' την πόρτα;

Λες;

Renegade είπε...

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα γεγονότα που αναφέρεις. Μόνο μια "λειτουργική" παρατήρηση:
1. Οι "κύκλοι" του ΓΑΠ μιλούν για το επίπεδο αντιπαράθεσης στη διαδικασία εκλογής προέδρου και όχι για το επίπεδο γενικά των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι πράγματι πρωτοφανώς χαμηλό γιατί
Α. για 22 χρόνια δεν εξέλεγαν καν αρχηγό,
Β. μια φορά εξέλεξαν έναν στυγνό εκβιαστή που τους είπε "ή εμένα και την κουτάλα ή όλοι μαζί στην απέξω" και
Γ. και άλλη μια φορά έχρισαν βασιλιά με όλο το τελετουργικό των βασιλικών διαδοχών (κληρονομικότητα, δαχτυλίδια, αναβάπτιση στους υπηκόους, υποταγή των τιτλούχων και αξιωματούχων, κλπ.).
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους κάνουν πραγματική εκλογή αρχηγού και αποδεικνύουν το επίπεδό τους.

Υ.Γ.: Το μεγάλο ζητούμενο για μένα ως παρατηρητή σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η συμμετοχή του κόσμου. Είμαι περίεργος ποια θα είναι και πώς θα ερμηνευθεί και αξιλογηθεί

Ναπoλέων είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ναπoλέων είπε...

12.11.07

@ Renegade
Να σού πώ πως τό αξιολογώ εγώ, τώρα με δεδομένα τα αποτελέσματα.

Στην 1η, άνευ αντιπάλου ...δεδομένη, εκλογή του Γ.Π. είχαν ανακοινώσει συμμετοχή 1.000.000 "μελών και φίλων".
Τώρα, με τόση αντιπαράθεση, πέτυχαν μόνον 830.000 προσελεύσεις.

Στις πρόσφατες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε κάπου 2.730.000 ψήφους.
Άρα υπάρχει ένα ...μικρό έλλειμμα 1.900.000 ψηφοφόρων, που ΔΕΝ συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Τί κάθονται τώρα και μάς τσαμπουνάνε περί ...πρωτοφανούς αθρόας προσέλευσης και ...πράσιν' άλογα;;;
Απλώς για μία ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι μάς θεωρούν εύπιστα κορόϊδα, τίποτε άλλο.

Και το ...ακαταμάχητο επιχείρημά τους, για τις ουρές στα εκλογικά κέντρα τους, πέφτει εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς πόσο ΛΙΓΑ ήσαν τα τμήματα...
Αν ήταν όσα και στις βουλευτικές εκλογές η ψηφοφορία θα είχε λήξει από τις 11-12 η ώρα...

α-α-ε
Ν.

Κλαζoμένιoς είπε...

Κι όσο πάει θα χειροτερεύει...

Δημοκρατικότατα.

Ο ένας μίλησε για νέο ρεύμα. Κλείσε την πόρτα, Βαγγέλη, θα μαργώσεις...

Ο άλλος ότι σε λίγο θα ανακοινώσει τισ πρώτες ΤΟΥ αποφάσεις για το μεγάλο, ενιαίο, νικηφόρο Πα-σόκ...

Βοήθειά τους...

Renegade είπε...

Με δεδομένα τα αποτελέσματα όπως επισημαίνεις μπορώ να πω ότι διαφωνούμε.
Δεν υπάρχει προηγούμενο αυτής της διαδικασίας. Το 2004 ήταν μια παρωδία εκλογής, όπως εντελώς πλασματικό ήταν και το νούμερο του 1000000. Δεν υπήρχε αυτή η συμμετοχή και είναι παγκοίνως γνωστό (το αναφέρεις κι εσύ έμμεσα λέγοντας σωστά ότι το "είχαν ανακοινώσει"). Εξάλλου εάν ο Βενιζέλος που είχε λυσσάξει για λαϊκή συμμετοχή δεν ήταν ικανοποιημένος με τις 830000, δεν με πείθει κανείς ότι δεν θα το επικαλούνταν για να δείξει ότι ο Γιωργάκης είναι κομματικός πρόεδρος χωρίς κοινωνικό αντίκρυσμα.
Μην ξεχνάς ότι οι εθνικές εκλογές έχουν πολύ πρακτικό αντίκρυσμα (την εκλογή κυβέρνησης) και εξ'αυτού του λόγου κινητοποιούνται οι ψηφοφόροι (συν το θυμικό που "απαγορεύει" στους παλιότερους να μη συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην Κυριακάτικη διαδικασία δεν είχαν ΚΑΝΕΝΑ λόγο να συμμετάσχουν και το έκαναν μόνο επειδή δεν ήθελαν να παραιτηθούν του δικαιώματος παρέμβασης που πρώτη φορά τους δόθηκε.
Για μένα η συμμετοχή περίπου ενός 14% (αθροιστικά το συνολικό ποσοστό της αριστεράς στις τελευταίες εθνικές) του εκλογικού σώματος σε εσωκομματικές διαδικασίες είναι ελπιδοφόρο μήνυμα και με σωστή διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη δημοκρατία.
Περισσότερες και αναλυτικότερες σκέψεις θα διατυπώσω και στο Tabula Rasa.

Ατρεύς είπε...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...