25.6.08

Ο ανταγωνισμός ΑΥΞΑΝΕΙ τις τιμές!!!

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα {διάβαζε: αενάως επαναλαμβανόμενα ψέμματα} του νεοφιλευθερισμού και της δήθεν "ελεύθερης" αγοράς είναι ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί σε ΜΕΙΩΣΗ των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών.

Βασικός σύγχρονος "γκουρού" αυτού του "ρεύματος" οικονομικής σκέψης ήταν ο (και νομπελίστας, τρομάρα μας) Μίλτον Φρήντμαν και οι πιό εκπεφρασμένοι και σκληροί "πιστοί" του ο Πινοσέτ, ο Ρήγκαν και η Θάτσερ, που στόχος τους ήταν, με μείωση της φορολογίας, οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιώτεροι ...για να κάνουν επενδύσεις... οπότε θα μειωθεί η ανεργία κλπ κλπ κλπ.
Βλακείες που παπαγαλίζει κι ο δυστυχής Αλογοσκούφης.
Οι πλούσιοι απλώς αυξάνουν την επιδεικτική τους σπατάλη... Δεν είναι κορόϊδα να κάνουν επενδύσεις, να βάζουν μπελάδες στο κεφάλι τους. Έχουν τα παρασιτικά Hedge Funds για τα περαιτέρω...


Τα έχουμε γράψει τα παραπάνω από παλιά κι εδώ κι αλλού, πολλές φορές. Το «καινούριο» τώρα είναι η επίσημη αποκάλυψη ότι η Ζήμενς (ως παράδειγμα... - καθόλου μόνη δεν είναι...) έδινε για δωροδοκίες το 10% του τζίρου της!
8% σε εμπειρογνώμονες, επιτροπές κλπ και το 2% σε κόμματα. Και όχι μόνο στην Ελλάδα φυσικά.

Ο διαβόητος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ δηλαδή μεταξύ των ενδιαφερόμενων προμηθευτών γίνεται στο ποιός θα δώσει τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΙΖΕΣ και όχι ποιός θα πουλήσει σε μικρότερη τιμή!
Και τις μίζες βέβαια η Ζήμενς δεν τις έδινε από την ...προίκα των συζύγων των διοικητών της αλλά από τα ταμεία της και η τελική τιμή των προϊόντων που πουλούσε ΑΝΕΒΑΙΝΕ, όσο ανέβαιναν και οι μίζες...

Αυτά τα λίγα... Και όταν ξαναακούσετε νεοφιλελεύθερο να επαναλαμβάνει αυτό το ΨΕΜΜΑ, "φτύστε" τον. Δεν αξίζει τίποτε άλλο.

ΣΗΜΕΡΑ άλλωστε ανακοινώθηκε ότι, στην ...καρδιά της "ελεύθερης" «ανταγωνιστικής» αγοράς, στις ΗΠΑ, ο χημικός κολοσσός DuPont αυξάνει τις τιμές του κατά 25% και η πρωτη σε παραγωγή χάλυβα (δεν συγκράτησα το όνομά της) την τιμή του μετάλλου -ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ !!!- κατά 97%.
Κύριος πελάτης της είπαν είναι η Κίνα!
Έ! ρέ μίζες που θα πέφτουν εκεί!!!
Έ! ρέ κάτι Τσού-Κά-Τί που θα πήξουν στο τάλληρο...

6 σχόλια:

red&black είπε...

το ιδο δεν ελεγε παλια ο υπουργος της ΝΔ (μου διαφευγει το ονομα του που μετα πηγε στο πασοκ) οτι με την απελευθερωση της τιμης των καυσιμων στην ελλαδα ο ανταγωνισμος και η ελευθερη αγορα θα ριξει τις τιμες και τοτε ανεβαινε η τιμη καθε τεταρτη (νομιζω)

για το φτυσιμο μην νομιζεις οτι δεν εχουμε κι αλλες ευκαιριες

marianaonice είπε...

Γέμισε ο κόσμος Τσου-Κα-Τους!!
Ο Ανταγωνισμός της Μίζας έγινε πια ο στόχος τους, όσο για τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς αυτά είναι παραμύθια για μικρά παιδιά!!
Οι μεγάλοι έχουν και άλλους τρόπους να αντικρούσουν τον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς. Υπάρχουν και τα trusts, ή δεν έχουν ακούσει τίποτε γι΄ αυτά οι "εγκέφαλοι" που μας κυβερνάνε;;

akrat είπε...

Η αγορά τους φιλελεύθερη ή κρατιστική Κενσυανική ή Φορντική είναι δική τους και την συναλάσσουν όπως μπορούν αναλόγως τις περιόδους...
Εμείς τι κάνουμε?

Ιάσιος είπε...

Άσε βρε Λάμπη μου,
θα πάει χαμένο και το σάλιο κι είναι και πολύτιμο.

Ροπαλιές και κουμπουριές, χρειάζονται.

Λωτοφάγος είπε...

Η μόνη περίπτωση μείωσης των τιμών που γνωρίζω είναι η κινητή τηλεφωνία. Αρχικά έπαιξε ρόλο ο ανταγωνισμός, αλλά η πραγματική μείωση επήλθε όταν τους έβαλε χέρι η Κομισιόν. Βλέπετε στην Ε.Ε. είναι πιο χαμηλές οι χρεώσεις.
Αντίθετα, στην περίπτωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών, ούτε ο θεός ο ίδιος δεν πείθει τις τράπεζες να μειώσουν τα τοκογλυφικά τους κέρδη!
Το ίδιο και στο γάλα.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ red & black
O Στέφανος Μάνος επί Μητσοτάκη διπλασίασε το φόρο κι άφησε ελεύθερη την τιμή κι από ~50 δρχ η βενζίνη πήγε ~100 δρχ.
Τώρα ~400+ βοήθειά μας...

@ marianaonice
Το κακό είναι ότι τα ακούουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, τα ΥΠακούουν, για το ακριβές του λόγου...

@ akrat
Απλό είναι, φίλε μου: Γινόμαστε δημοκράτες. ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ τον εαυτό μας και τους γύρω στη δημοκρατία.
Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

@ Ιασιος
Πού το πάς κύριέ μου;
Ότι ...ολίγη βία δεν βλάφτει;

@ Λωτοφάγος
Τα πρώτα -πρώτα "κουνιστά", που ήταν και κάτι σαν γυναικεία τσάντα..., είχαν κάπου 450.000 δραχμές, αν θυμάμαι καλά... Είδος πολυτελείας (και άρα επίδειξης...)
Κάπου 1500 ευρά, αναλογικά.
Είχαν τεράστιο τράτο να μειώσουν τις τιμές, ξεκινώντας από τόσο ψηλά.

Τό ίδιο κάνουν και κάποιες εταιρείες αυτοκινήτων, όταν βάζουν στην αγορά καινούρια μοντέλα:
Τα ΥΠΕΡτιμολογούν {και σ' όποιο κορόϊδο ή επιδειξία πουλήσουν, πούλησαν} και αργότερα διαφημίζουν ότι, αν αγοράσουμε το τάδε, τότε ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ τόσες χιλιάδες ευρά!!!
Δεν τό λένε έκπτωση ή μείωση τιμής, το λένε ΚΕΡΔΟΣ μας...
Από το ...γδύσιμο που θα μάς έκαναν αν αγοράζαμε στην «τιμή τιμοκαταλόγου»...

Φτηνά κόλπα... Αντάξια των τιμών σε 999...

Ευχαριστώ θερμά για τα σχόλιά σας.

Καλή {και αποκαλυπτική...} εβδομάδα σ' όλους!