9.7.09

Είμαστε όλοι Ουιγούροι!!!

και θα υποστούμε ..."λελογισμένη" χρήση βίας.

Μέσα στην τούρλα των αποκαλύψεων του μικρού Χριστόφορου, των συμβολαίων εκτέλεσης δολοφονιών και του κυκλώματος μαστρωπίας {όπου μετείχαν, λέει, και αστυνομικοί... σώωωωωωωωπα!...} ίσως να μην δώσατε σημασία ότι οι κινέζικες ειδικές δυνάμεις {1} έχουν καταλάβει, κυριολεκτικά, την βορειοδυτική περιοχή της χώρας, την αυτόνομη, λέει, επαρχία Ζιν-τζιάνγκ{2}, όπου οι εκεί κατοικούντες μουσουλμάνοι έχουν εξεγερθεί ζητώντας ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους κινέζους υπηκόους.
Την κατέλαβαν σκοτώνοντας 158 άτομα, λένε οι κινέζικες αρχές, κάπου 800 λένε οι Ουιγούροι. Τραυματίζοντας 1.100, συλλαμβάνοντας 1.400.
"Αντέδρασαν", λέει, οι δυτικοί «δημοκράτες» διαμηνύοντας στην κινέζικη ηγεσία ότι έκανε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ χρήση βίας. Ενώ π.χ. οι ίδιοι στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και πιό παλιά στην Σερβία, έκαναν και κάνουν... λελογισμένη χρήση βίας.
Καταλαβαίνετε ότι η υποκρισία τους δεν έχει όρια... Και βέβαια και δυστυχώς... δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται κάτι τέτοιο.
Μού χρειάστηκε λίγο ψάξιμο για το θέμα, δεν είχα ξανακούσει για τους Ουιγούρους. Παραθέτω όσα βρήκα για την περίπτωση που κι εσείς δεν είχατε ξανακούσει.

ΟΥΙΓΟΥΡΟΙ
Ελληνοφέρνουσα απόδοση των λατινικών "μεταγραφών" Uighur ή Uyghur ή Uigur ή Uygur. Στη γλώσσα τους σημαίνει «εννιά φυλές».
Ένας από τους ...κάμποσους "τουρκογενείς" λαούς της κεντρικής Ασίας. Κάτι παραπάνω από 11 εκατομμύρια κατά μία καταμέτρηση {μουσουλμάνοι που μιλούν την ουιγούρικη γλώσσα} ή 25 εκατομμύρια συνολικά στον κόσμο, που δεν μιλούν πάντα την μητρική γλώσσα.
Κάτι σαν τους Έλληνες δηλαδή... Ταιριάζουν τα νούμερα.
Ο κορμός τους κατοικεί στην κέντρο της Ασίας, στο Ουιγκουρστάν, που κατά καιρούς λέγονταν και Ανατολικό Τουρκεστάν, και τώρα ως επαρχία της Κίνας, Ζιν-τζιάνγκ {που σημαίνει «νέα σύνορα»}.
Πριν την υποδούλωση της περιοχής από τους κινέζους {του ...διεθνιστή Μάο το 1950, παλιότερα του εθνικιστικού Κουόμιν-τανγκ} ήσαν το 95% του πληθυσμού στην περιοχή τους. Μετά όμως από εντατικό συνεχή εποικισμό της περιοχής από μαο-κινέζους είναι πια μόνον 45%. Μιά μειοψηφία στην ίδια τους τη χώρα!
Θρησκευτικά είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.
Ως γραφή έχουν ...έναν μύλο: Πολλοί γράφουν με τροποποιημένους αραβικούς χαρακτήρες. Άλλοι, οι ρωσσοεπηρεασμένοι, με κυριλλικούς, άλλοι, οι τουρκοεπηρεασμένοι, με λατινικούς.
Οι κινέζοι κατακτητές-εποικιστές τους υποχρεώνουν να μαθαίνουν κινέζικα στα σχολεία. Μιά δύσκολη γλώσσα ως γνωστό. Γιαυτό πολλοί λίγοι Ουιγούροι φθάνουν πλέον στα {κινεζικά} πανεπιστήμια.

Χαρακτηριστικό είναι το εξής, γραμμένο απο τον Aitbayev το 1997:
[ακολουθεί μετάφραση]
The educational system in Xinjiang has been purposely arranged so as to keep the Uighurs as ignorant as possible.
Traditional Islamic schools have been banned. They believe that they can better assimilate the believers by eliminating their belief system and suppressing their education.
An estimated 60 percent of the adult population in Xinjiang is illiterate. Because most of the Uighurs come from poor families, they are unable to afford higher education.
Almost 70 percent of classes are taught in Chinese, posing a large problem to largely non-Chinese speaking Uighurs. After those Uighurs that go to Chinese language schools graduate, they cannot properly speak their mother tongue, constantly using Chinese words and forgetting their own Uighur traditions.
The Chinese have largely falsified much of Uighur history. Chinese scholars try to manipulate history so that it appears that Xinjiang has been a part of China since its foundation, and to undermine Uighur culture and civilization.
If an Uighur scholar writes about Uighur history, culture or civilization he is accused of propagating ‘nationalism,' ‘separatism,' or ‘endangering the unity of the Chinese people and the great motherland'. Scholars are punished, their works banned and publishing houses closed.

Και σε ελεύθερη απόδοση:
Το εκπαιδευτικό σύστημα στο Ζιν-τζιάνγκ έχει σκόπιμα διαμορφωθεί κατά τρόπο ώστε να κρατάει τους Ουιγούρους όσο γίνεται πιό αμαθείς.
Τα παραδοσιακά ισλαμικά σχολεία έχουν απαγορευτεί. Αυτοί {οι κινέζοι} θεωρούν ότι θα αφομοιώσουν καλλίτερα τους πιστούς εκμηδενίζοντας το σύστημα της πίστης τους και περιορίζοντας την μόρφωσή τους.
Εκτιμάται ότι το 60% του πληθυσμού των ενήλικων στο Ζιν-τζιάνγκ είναι αγράμματοι. Διότι οι πιο πολλοί Ουιγούροι προέρχονται από φτωχές οικογένειες και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος μιάς ανώτερης μόρφωσης.
Σχεδόν το 70% των μαθημάτων διδάσκεται στα κινέζικα, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα στους περισσότερους Ουιγούρους που δεν μιλούν κινέζικα. Όταν αυτοί οι Ουιγούροι, που πηγαίνουν σε σχολεία με τα κινέζικα ως γλώσσα διδαχής, αποφοιτούν δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν σωστά την μητρική τους γλώσσα παρεμβάλλοντας συνέχεια κινέζικες λέξεις και ξεχνώντας τις Ουιγούρικες παραδόσεις τους.
Οι Κινέζοι έχουν αλλοιώσει και ψευτίσει σε μεγάλο βαθμό την Ιστορία των Ουιγούρων. Κινέζοι λόγιοι προσπαθούν να παραποιήσουν την Ιστορία ώστε να εμφανίζεται το Ζιν-τζιάνγκ ωσάν να ήταν περιοχή της Κίνας από την ίδρυσή του, και να υποσκάψουν την καλλιέργεια και τον πολιτισμό των Ουιγούρων.
Εάν ένας Ουιγούρος λόγιος γράψει για την Ιστορία, την καλλιέργεια και τον πολιτισμό των Ουιγούρων, του απαγγέλλεται κατηγορία ότι προπαγανδίζει τον 'εθνικισμό' και 'αποσχιστικές τάσεις' ή ότι 'θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του κινέζικου λαού και της μεγάλης πατρίδας'. Οι λόγιοι αυτοί τιμωρούνται, τα έργα τους απαγορεύονται και οι εκδοτικοί οίκοι κλείνονται.
{πηγή: www.geocities.com}


H XΩΡA
Αγροτική. Στέππα κυρίως. Με πολλά νερά όμως! Έχει 100 λίμνες και 320 ποτάμια, ενώ στα {ψηλά} βουνά της εχουν καταμετρηθεί πάνω από 10.000 παγετώνες!
Με σπουδαίο πολιτισμό, κυρίως μεταξύ 800-1600 μ.Χ., και ΙΑΤΡΙΚΗ, που την επαίνεσαν κινέζοι σοφοί. Φέρεται ότι εκεί εφευρέθηκε ο βελονισμός, τον οποίο μετά ανάπτυξαν οι κινέζοι.
Έχει έκταση ενάμισυ εκατομμύριο τετρ. χιλιόμετρα {όσο το Ιράν περίπου ή 12 φορές η Ελλάδα} και πληθυσμό 20 εκατομμύρια. Αραιοκατοικημένη.
Έχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου {~20 δισεκατομμύρια τόννους} και φυσικού αερίου {~11 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα} πράγμα που μάλλον εξηγεί πολλά... "Σοσιαλιστικά" και μή.
Πρωτεύουσα {επαρχιακή...} η Ουρούμκι {Urumqi}. Ουρανοξύστες να δούν τα μάτια σου. Θα την συναντήσετε και ως «Ουρούμτσι» {Urumchi}.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο προηγούμενος αιώνας βρήκε το Ουιγκουρστάν υπό κινέζικη κατοχή. Τότε όμως δεν είχε ξεκινήσει κάποιος έντονος εποικισμός.
Κατά το 1920 ξεκίνησε ένα απελευθερωτικό κίνημα. Είχαν κι αυτοί τον δικό τους "Βελεστινλή", τον ποιητή Abdulhaliq, που είχε γράψει τον δικό του "Θούριο" ξεκινώντας με τον στίχο: «Άντε δύσμοιροι Ουιγούροι, σηκωθείτε!». Οι κινέζοι τον εκτέλεσαν το 1933 ως -τί άλλο;;;- κήρυκα αντικρατικών ιδεών. Από τότε θεωρείται εθνικός ήρωας.
Κάπου ανάμεσα αναγνωρίστηκαν ως εθνική οντότητα και τους παραχωρήθηκε σχετική αυτονομία.
Το 1933 αλλά και το 1944 ίδρυσαν ανεξάρτητο κράτος, με κυβερνήσεις «του βουνού» που δεν αναγνωρίστηκαν βέβαια από την τότε κινέζικη {εθνικιστική} κυβέρνηση.
Το 1949 ήρθαν σε συμφωνία με τον Μάο για συνομοσπονδιακό εντός Κίνας ανεξάρτητο κράτος αλλά... -Ώ! του θαύματος- ΟΛΗ η ηγεσία του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πηγαίνοντας στο Πεκίνο για υπογραφή των συνθηκών.
Ο μόνος ηγέτης που "περίσσεψε", που δεν ήταν μέσα στο αεροπλάνο, ένας Saipidin Eziz, συμφώνησε στα γρήγορα με τον Μάο να είναι το Ουιγκουρστάν απλώς μιά αυτόνομη επαρχία της Κίνας με το όνομα Xinjiang Uyghur Autonomous Region.
Κι αμέσως μετά άρχισε εντατικός συνεχής εποικισμός της περιοχής από κινέζους... Τώρα οι κινέζοι είναι κάπου το 40% του πληθυσμού, ενώ πριν ήταν ασήμαντη μειονότητα. Και έχουν βέβαια όλες τις κυβερνητικές θέσεις, όλον τον κρατικό μηχανισμό στα χέρια τους, απωθώντας συστηματικά τους γηγενείς Ουιγούρους.
Αυτό φαίνεται και από το ότι στην πρωτεύουσα κατοικούν περί το 80% κινέζοι και μόνον 20% Ουιγούροι ή άλλες (μικρές) μειονότητες. Με το ίδιο φαινόμενο να συναντάται σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σε καναδυό μάλιστα το ποσοστό των κινέζων φτάνει το 98%!!!

Μάλλον δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβουμε για την χρήση "υπερβολικής" βίας των κινέζων σοσιαλκαπιταλιστών {σκέτων φασιστών λένε κάποιοι...} κατά των δύσμοιρων Ουιγούρων.

Μα αν χρειάζεστε, σημειώστε το σε σχόλιό σας να κάνω νέα προσπάθεια.

--------------------
{1} Έτσι ονομάζουν ευφημιστικά όλα τα κράτη τα ...αντίγραφα των χιτλερικών "Ταγμάτων Εφόδου", που τα έχουν για να καταπνίγουν -στο αίμα συνήθως- τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
{2} Το βρήκα επίσης στις γραφές: Ξιν-γιάνγκ, Σιν-τζάν, Σιν-τζιάνγκ. Την παύλα την έβαλα για να μην διαβάζεται ως "ντ-d". Στα αγγλικά υπάρχουν επίσης διάφορες γραφές: Xinjiang, Xingiang, Singiang, Sinkiang, Shingiang. Στα κινέζικα πάντως, όπως γράφω και παραπάνω, σημαίνει «νέα επαρχία» ή «νέα σύνορα»... Η Ιστορία του δικαιολογεί τέτοια ονοματοδότηση από τους κινέζους...

3 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα
κάτι είχαμε ακούσει όσοι με μανία πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετάμε το ΤΟύρκικο μεταοθωμανικό κράτος... όπως πχ μελετάμε ματά μανίας τον ΑΛεβιτισμό...
Πάντως για να επιστρέψω...
Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (και η Κίνα μέσα) συνενοούντε μια χαρά όταν σφάζουν...
Να θυμίσω μόνο την δήλωση της Κίνας για τα γεγονότα του Δεκέμβρη στην ΕΛλάδα... Πόσο ανησυχούσε για τις επενδύσεις τους κλπ ότι πρέπει να μπει μία τάξη...
Ξέρουν οι κουφάλες σαν σφάζουν τους λαούς να έχουν ΟΜΟΦΩΝΙΑ...

Εξερευνητής είπε...

Επιμελημένο κείμενο.

Κάτι είδα στην εφημερίδα, κάτι στην τιβί...
Άντε όμως να μάθεις απ' αυτά τι διάολο γίνεται στην πραγματικότητα...

Ωραίοι λοιπόν οι ...σοσιαλιστές του Μάο.

Κ.κ.Κ.

Z. είπε...

Καλησπέρα Ναπολέων.
Πολύ κατατοπιστικό το κείμενό σου για τους Ουιγούρους.
Και όπως πάντα τέλεια τα αιχμηρά σου βέλη.