30.7.09

Περί κατασκοπείας
και ...μπουρδοσκοπίας

Σωστά γραμμένα είναι τα παραπάνω διότι η μεν "κατασκοπεία" βγαίνει από το "κατασκοπεύω" η δε "μπουρδοσκοπία" από το "μπουρδοσκοπώ", ασχολούμαι δηλαδή με μπούρδες, προσπαθώντας κάτι άλλο να βγάλω από αυτό, όχι ότι θεωρώ πως όσα λέω έχουν στ' αλήθεια κάποια αξία.
Αυτές τις σκέψεις έκανα διαβάζοντας τον ολοσέλιδο τίτλο σημερινής αθηναϊκής εφημερίδας, για τον, καθ' ημάς, μουσουλμάνο της Θράκης, αυτοπροσδιόριζόμενο όμως ως τούρκο, που φωτογράφιζε στρατόπεδα.

Κι επειδή και στο στρατό έχω θητεύσει περί τα δυόμισυ χρονάκια και έχω βρεί στο Google-Earth {και μάλιστα στο δωρεάν πρόγραμμα...} την ακριβέστατη εικόνα του ηλιοχώρου μου απ' όπου σάς πληκτρομιλάω, διαστάσεων 6 x 2 μέτρα, νομίζω πως πρέπει να σάς πώ την άποψή μου για την μηδαμινή αξία τέτοιου είδους κατασκοπείας στις μέρες μας...

Στον ελληνικό στρατό λοιπόν το 1965 υπηρετούσα, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, σε μιά μικρή μονάδα, μιά Σχολή, όπου εκπαιδεύονταν ανώτατοι αξιωματικοί για κάνα εξάμηνο. Της πλάκας ήταν η εκπαίδευση, της πλάκας κι η «Σχολή» για να ...ξεχειμωνιάζουν κάποιοι. Ελάχιστοι οι αξιωματικοί διοίκησης της Σχολής, ανώτεροι-ανώτατοι, ένας λοχαγός του «λόχου διοικήσεως», τρεις έφεδροι ανθυπολοχαγοί {ένας Ταμίας, ένας Μεταφορών κι ένας διερμηνέας-μεταφραστής αμερικάνικων κανονισμών, εγώ} και καμμιά σαρανταριά φαντάροι για τις σκοπιές και τις αγγαρείες. Αυτή ήταν όλη κι όλη η Σχολή.
Έχουν σημασία αυτές οι λεπτομέρειες... θα δείτε παρακάτω...
Κάποια στιγμή το 1965 ο λοχαγός, που είχε και το γραφείο «Α2», έπρεπε να πάρει την άδειά του. Και δεν "περίσσευε" άλλος να τον αντικαταστήσει παρά μόνον ο ...υπερφαινόμενος. Μού παράδωσε λοιπόν τα κλειδιά του γραφείου του, όπου σε μιά ντουλάπα ήταν και όλοι οι ατομικοί φάκελλοι των υπηρετούντων, οι φάκελλοι του «Α2», του γραφείου πληροφοριών του στρατού δηλαδή, με ενημέρωσε στοιχειωδώς σε θέματα για τα οποία πιθανόν να ήθελε κάτι ο διοικητής της Σχολής, εφιστώντας την προσοχή μου πως, αν κάτι σοβαρό πρόκυπτε... π.χ. λιποταξία στρατιώτη..., έπρεπε να του τηλεφωνήσω άμεσα, να το χειριστεί ο ίδιος.
Πήρε την άδειά του ο άνθρωπος, τίποτε δεν συνέβη στο μήνα που έλλειψε αλλά...
Ένα σαββατοκύριακο που είχα υπηρεσία φύλαξης του "στρατόπεδου" της Σχολής και ήμουν κλεισμένος μέσα 48 ώρες, μόνος μου με τους μισούς φαντάρους, ξεκλείδωσα την ντουλάπα του «Α2».
Όχι! ΔΕΝ άρχισα να ξεφυλλίζω τους ατομικούς φακέλλους κάθε ενός!
Ήμουν διακριτικό παιδί... Από τότε...
Την προσοχή μου τράβηξε μια σειρά καλοδεμένα "ιλουστρέ" βιβλία, που όλων ο τίτλος ήταν: «Η οργάνωση του στρατού της...» ακολουθούμενος από ένα όνομα χώρας του «ανατολικού μπλοκ».
Πήρα και ξεφύλλισα το βιβλίο «Η οργάνωση του στρατού της Βουλγαρίας».
Μού ...σηκώθηκε η τρίχα! Σε πολύ καλό χαρτί τυπωμένο, με θαυμάσια σκίτσα, εικόνες, χάρτες και πίνακες, περιέγραφε λεπτομερώς πόσες μεραρχίες, συντάγματα κλπ έχουν οι γείτονες, πώς είναι διατεταγμένα και πού. Αλλά ακόμα περιέγραφε πόσα μηχανοκίνητα και τάνκς έχουν και τί ακριβώς όπλα, βαριά και ελαφρά, χρησιμοποιούν. Όλα αυτά με εικόνες επιπέδου ...ανταλλακτικού!!!
Έτσι ακριβώς!!! Είχε εικόνες με λυμένο κάθε όπλο στα «εξ ών συνετέθη», όπως ακριβώς τα «μάνιουαλ» των αυτοκινήτων και μηχανημάτων που αγοράζουμε!!!
Ξεφύλλισα και κάνα δυό άλλα... Ίδια γεύση!

Ανακάθισα αποσβολωμένος στην καρέκλα... Αν εμείς, μιά μικρή και φτωχή χώρα, σκέφτηκα, έχουμε τόσο λεπτομερείς πληροφορίες (άσχετα από ποιά πηγή...) για αυτούς, σκέψου τί έχουν αυτοί για μάς... για τον δικό μας στρατό...
Οπότε ποιά αξία έχουν όλα τα παραμύθια περί κατασκόπων;;; Και το -πολύ ακριβοπληρωμένο- κυνηγητό... αδικοπραγούντων και μή, κατασκόπων και μή και ...εχθρών του έθνους εν γένει;;;
Τη στιγμή που υπάρχουν τόσο λεπτομερείς πληροφορίες γι' αυτούς στο «Α2» μιάς Σχολής της πλάκας...

Δεν έχω καμμιά μα καμμιά αμφιβολία ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί (ανεγκέφαλοι παγίως κι αυτοί, όπως όλοι οι όμοιοί τους παγκοσμίως) καμμιά απολύτως ανάγκη δεν είχαν τις φωτογραφίες που τραβούσε ο "κατάσκοπός τους", δεν υπήρχε κάτι που δεν ήξεραν ήδη (μέσω ΝΑΤΟ π.χ. ή ...Google-Earth)...
Κι όμως τον είχαν επιστρατεύσει, και προφανώς τον πλήρωναν..., για να τραβάει άχρηστες φωτογραφίες...
Κι εμείς τον ανακρίνουμε τώρα, θα τον δικάσουμε και θα καταδικαστεί μάλλον, αφού ομολόγησε την πράξη του.
Ένα ακριβοπληρωμένο κακό θέατρο είναι όλα... Φτού!
Για να μάς αρμέγουν, έλληνες και τούρκους, για τις κολοσσιαίες στρατιωτικές δαπάνες χωρίς να διαμαρτυρόμαστε...
Ξαναφτού!

2 σχόλια:

akrat είπε...

του κατασκόπου η ζωή
είναι μια κάματος χρυσή...
καλημέρα
χαχα

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Γειά σου ποιητάρα!

Το σημερινό να δώ πώς θα το "τραγουδήσεις"...