4.9.09

4-κομματική Βουλή... Μπρρρρ!
5-κομματική... Έτσι κι έτσι...
6-κομματική... Kάτι γίνεται!

Περιδιαβάζοντας στον Εκλογικό Νόμο
«Άρχισαν τα όργανα...»
Εκλογολογία "στο φούλ"... Και δικαιολογημένα τώρα πιά, αφού εκλογές έρχονται... Συνεντεύξεις, αναλύσεις, τηλεπαράθυρα, δημοσκοπήσεις... Βράσε ρύζι.
Ως γνωστό νηφάλιο παιδί, είπα να κάνω μιά άλλη δουλειά: Να βάλω κάτω τον Εκλογικό Νόμο και με "παίξιμο" των ποσοστών των κομμάτων να βρω τί θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, πόσες έδρες θα πάρει κάθε κόμμα{*} και κυρίως το πρώτο.
Στο τέλος έβγαλα και μερικά συμπεράσματα. Κάντε τον κόπο να τα δείτε και να μού πείτε τη γνώμη σας.

Αν πάντως κάποιος/-α θέλει το πρόγραμμα αριθμητικής εφαρμογής του Ε.Ν. {ένα μικρό-απλό Excel είναι} για να "παίξει" μόνος/-η κάποιες άλλες εκδοχές, ευχαρίστως θα του/της το στείλω με ένα e-mail.

ΓΕΝΙΚΑ
Ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος που θα ισχύσει σ' αυτές τις εκλογές είναι ο «νόμος Σκανδαλίδη», που ναί μεν τον είχε καταψηφίσει η Ν.Δ. αλλά δεν τον άλλαξε έως το 2007.
{Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και το 1974 με τον τότε καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο της Ν.Δ., που τον είχε καταψηφίσει μεν το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τον άλλαξε, όταν ...ήλθε εν τη βασιλεία του. Το ίδιο ακριβώς πάλι έκανε το ΠΑΣΟΚ με τον καλπονοθευτικό «νόμο Κούβελα» που δεν τον άλλαξε το 1993, όταν ξαναήλθε εν τη βασιλεία του}...
Στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα ισχύσει ο καλπονοθευτικός εκλογικός «νόμος Παυλόπουλου», που είναι περισσότερο καλπονοθευτικός από τον καλπονοθευτικό του Σκανδαλίδη{**}. Όλη αυτή η καλπονοθεία στήνεται πάνω στο Μεγάλο Ψέμμα των «ισχυρών» κυβερνήσεων, που δήθεν είναι οι μονοκομματικές, ενώ τίποτε άλλο δεν προάγουν εκτός από την φασιστοειδή «ενός ανδρός αρχή». Εκτενή ιστορική αναδρομή και ανάλυση θα βρείτε γι' αυτό το θέμα σε παλιότερα άρθρα μου εδώ κι αλλού.
Οι παρακάτω υπολογισμοί βασίζονται, ως προς τα λεγόμενα "μικρά" κόμματα αλλά και την ΝΔ, στα πιθανά μέσα ποσοστά που βγάζουν οι δημοσκοπήσεις. ΔΕΝ έχει άλλωστε μεγάλη σημασία ποιό ακριβώς ποσοστό θα πάρουν αυτά τα κόμματα: Απλώς αυξομειώνονται λίγο οι έδρες που θα πάρουν. Το καλπονοθευτικό σύστημα "ενδιαφέρεται" μόνο για το ΠΡΩΤΟ κόμμα, τρομάρα μας.
Εκείνο που έχει σημασία είναι πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το 3% για να έχουν το δικαίωμα εκλογής βουλευτών. Και αυτό το ερώτημα βασικά τίθεται -κατά τις δημοσκοπήσεις και την "γενική" αίσθηση- για τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ.
Για τις 5-10-09 ..."περιπτωσιολογώ" λοιπόν το πώς θα έχουμε «αυτοδύναμη» κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 4-κομματική, 5-κομματική ή 6-κομματική Βουλή.
4-κομματική Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ αλλά και κανένα άλλο "μικρό" κόμμα δεν πιάνει το 3%.
Αν υποθέσουμε ότι το ΚΚΕ παίρνει 9% και το ΛΑΟΣ 7.5%, τότε το ΠΑΣΟΚ βγάζει 151 βουλευτές και με ποσοστό (μόνον...) 37% και με διαφορά από τη ΝΔ (μόνον...) 3.4%, να πάρει δηλαδή 33.6% η ΝΔ.
Αν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ πάρουν λιγότερα {ας πούμε 8% και 6% αντίστοιχα} τότε τα πράγματα χειροτερεύουν: Το ΠΑΣΟΚ βγάζει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35.2%(!!!) με διαφορά από τη ΝΔ (μόνον...) 1.6%(!!!), αν μείνει στο 33.6%. Δείτε και το "υστερόγραφο" πάντως... Έχει πλάκα!
Αν πάλι ΚΚΕ και ΛΑΟΣ πάρουν περισσότερα {ας πούμε 10% και 8.5% αντίστοιχα} τότε το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει 151 βουλευτές πρέπει να πάρει ποσοστό 38.5%, να αυξήσει τη διαφορά από τη ΝΔ στο 4.9%, αν πούμε ότι αυτή μένει στο 33.6%.
5-κομματική Βουλή
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ πιάνουν το 3%.
Αν υποθέσουμε πάλι ότι το ΚΚΕ παίρνει 9% και το ΛΑΟΣ 7.5%, ενώ η ΝΔ παίρνει πάλι 33.6%, τότε το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει 151 βουλευτές πρέπει να πάρει ποσοστό 39.3% να σημειώσει διαφορά από τη ΝΔ 5.7%.
Με σταθερή την ΝΔ στο 33.6% και μειωμένα ποσοστά των ΚΚΕ-ΛΑΟΣ, στο ΠΑΣΟΚ αρκεί ένα 37.5% για 151 έδρες, ενώ για αυξημένα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον 40.6% (7 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ) για να τις αποκτήσει.
6-κομματική Βουλή
Και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ πιάνουν το 3% αλλά στο ...τσακ: Πιάνουν από 3.001%.
Κρατάμε πάλι πως το ΚΚΕ παίρνει 9% και το ΛΑΟΣ 7.5%,ενώ η ΝΔ ξαναπαίρνει 33.6% τότε το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει 151 βουλευτές πρέπει να ...σκαρφαλώσει σε ποσοστό 41.5% σημειώνοντας διαφορά 7.9% από τη ΝΔ.
Με σταθερή την ΝΔ στο 33.6% και μειωμένα ποσοστά των ΚΚΕ-ΛΑΟΣ, το ΠΑΣΟΚ πάλι πρέπει να πιάσει ένα 39.6% για 151 έδρες, ενώ για αυξημένα ΚΑΙ πρέπει να πιάσει τουλάχιστον 41.5% ΚΑΙ πρέπει η ΝΔ να μην πιάσει πάνω από 31.4% (10.1 μονάδες διαφορά) για να αποκτήσει τις "πολυπόθητες" 151 έδρες. Απίθανα, ως φαίνεται, πράμματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Για την διαβόητη πλέον, την τόσο φθαρμένη, διεφθαρμένη και αποδεδειγμένα καταστροφική για την χώρα, την τόσο βλακώδη και ανέντιμη θα μπορούσα να πώ, "αυτοδυναμία" του το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως αντίπαλους την ΝΔ, το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, που, αν πιάσουν έστω το έλαχιστο ποσοστό 3% και μπούν στη Βουλή, του ...κόβουν τα πόδια.
2. Επειδή τους παραπάνω υπολογισμούς προφανώς τους έχουν κάνει κι οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚοι, για να μην πω ότι αυτό κάνουν συνέχεια..., ΚΑΙ εξηγείται γιατί όλο το μένος τους τα γνωστά εξωνημένα δημοσιογραφικά "παπαγαλάκια" τους το στρέφουν ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ (άσχετο πόσες αφορμές δίνει ο ίδιος...) και δευτερευόντως στους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΚΑΙ δείχνει προς τα πού θα κατευθυνθεί ο προεκλογικός τους αγώνας: Απαλά βέλη προς ΝΔ-ΚΚΕ-ΛΑΟΣ και παντί τρόπω (κατά μέτωπο, ύπουλα από πίσω{***} κλπ) επίθεση στις ...λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
3. Χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη που ούτε ρουσφέτι επιδιώκει, ούτε "κολλημένος" με τις «ισχυρές» κυβερνήσεις είναι, ούτε αποβλακωμένος τυφλός οπαδός, είναι να υποστηρίξει την κατάρρευση των παραμυθιών περί «αυτοδύναμων σωτήρων» (που μόνον την ...τσέπη τους έχει αποδειχτεί ότι σώζουν και δή πλουσιοπάροχα), χρέος του είναι να ενισχύσει με την ψήφο του τα δύο κόμματα που σε αυτή την συγκυρία είναι ο φόβος και ο τρόμος του δικομματισμού, ο φόβος και ο τρόμος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο φόβος και ο τρόμος των κομμάτων της απέραντης ...«ισχυρής» διαφθοράς και της ...«ισχυρής» καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου, ο φόβος και ο τρόμος αυτών που μάς κυβερνάνε 35 χρόνια μέσω των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων.
- - - - - - - - - -
{*} Το «πού», σε ποιά περιφέρεια θα τις πάρει είναι εντελώς μυστήρια υπόθεση με αυτόν τον, καλπονοθευτικό -όπως και όλοι οι προηγούμενοι αλλά και ο επόμενος...-, νόμο: Χρειάζονται τα ακριβή αποτελέσματα κατά περιφέρεια, αλλοιώς δεν μπορείς να λογαριάσεις τίποτα.
{**} Εκτός κι αν η Βουλή ψηφίσει κάποιον άλλον με αυξημένη όμως πλειοψηφία, 200 βουλευτών. Έτσι αποχτά ιδιαίτερο νόημα σ' αυτές τις εκλογές ΟΥΤΕ το πρώτο κόμμα να πάρει «αυτοδυναμία» ΟΥΤΕ το δεύτερο πάνω από 99 έδρες!
{***} Ξεχνιέται εύκολα η, τότε ΠΑΣΟΚική, "Αυριανή", το κατά τον «αείμνηστο» υπόδειγμα δημοκρατικής δημοσιογραφίας;;;

Υστερόγραφο:
Με τον καλπονοθευτικό «νόμο Παυλόπουλου» τα πράγματα ωθούνται στην περιοχή του απολύτως γελοίου: Με το δεύτερο κόμμα στο 29%, το τρίτο στο 8%, το τέταρτο στο 6% και κανένα άλλο να μην έχει πιάσει το 3%, τότε το "ΠΡΩΤΟ" (πρώτο-τρίχες δηλαδή...) δεν χρειάζεται παραπάνω από... 29.00001% για να πάρει 151 έδρες!!!
Δεν χρειάζεται παραπάνω από μία [1] ψήφο διαφορά από το "δεύτερο" κόμμα.
Δοξάστε τους!

4 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα καλό φθινώπορο
θα γίνουν εκλογές ε?
εμ θα αλλάξει η χωρα...
εγώ δεν θα αλλάξω θα φορέσω τα ίδια ρούχα...

Ναπoλέων είπε...

@ Akrat

Τα βρώμικα εννοείς ή θα τά 'χεις πλύνει πιο πρίν;;;

KitsosMitsos είπε...

Το θέμα είναι πόσο θα καθήσει κάποιος από τους μικρούς να συζητήσει πραγματικά για συγκυβέρνηση; Πόσο είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν;
Γιατί νομίζω ότι κανένας τους δεν το θέλει αυτό κατά βάθος...

Ν.Α. Λάμπης είπε...

@ Akrat
Τί χρώμα έχουν αυτά «τα ίδια» ?

@ Kitsosmitsos
Δεν διαφωνώ αλλά η όλη διαδικασία είναι μιά σοβαρή (αν όχι η μόνη...) εκπαίδευση ΚΑΙ των κομματικών στελεχών ΚΑΙ του λαού στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ενώ με τα καλπονοθευτικά συστήματα και τις «ισχυρές» μονοκομματικές κυβερνήσεις γίνεται ...εκπαίδευση στην "ενός ανδρός αρχή", στο ατομικό βόλεμα, στην καταλήστευση του δημόσιου πλούτου.

Όπως και νά 'χει...

Καλήν ψήφο!