22.1.12

Και νέος μεγάλος θρίαμβος
της Ιδιωτικής Υστεροβουλίας

Τόσο οι εγχώριοι διαπύρσιοι κήρυκες του νεοσυντηρητισμού (π.χ. Μάνος, Ανδριανόπουλος κ.ά.), όσο και τα μπουκωμένα χρυσοκάνθαρα παγαλάκια της δήθεν «ελεύθερης Αγοράς» μας έχουν πρήξει εδώ και χρόνια με το πόσο αναποτελεσματικό είναι το Κράτος και οι Κρατικές Επιχειρήσεις (όπως ΑΥΤΟΙ βέβαια και οι εναλλασσόμενοι στην εξοουσία «σοσιαλιστές» το κατάντησαν) και πόσο επιτυχημένα θα λειτουργούμε ως κοινωνία, αν όλα γίνουν ιδιωτικά...
Έτσι προωθήθηκε ήδη από τον καιρό του Μητσοτάκη αλλά κι αργότερα με τον ...«εκσυγχρονιστή» Σημίτη και τον ...«τα ζώα μου αργά» Καραμανλή η ιδιωτικοποίηση των πάντων αλλά και η δημιουργία νέων μεθόδων καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου μέσω των διαβόητων ΣΔΙΤ (Σύμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως ...κομψά τις μασκάρεψαν ως στάχτη στα μάτια).
Υπό τις ευλογίες βέβαια (και κάποιες φορές και τον καταναγκασμό) των ευρωπαίων ταγών, «εραστών» -αλλά και υποχείριων- της αντιανθρώπινης και εντέλει γελοίας και ηλίθιας φριντμανικής θεωρίας της «αυτορύθμισης των αγορών» κατά το πρότυπο της ζούγκλας και του εκεί ισχύοντος νόμου επιβίωσης του ισχυρότερου.

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εμείς εδώ στα Γιάννενα είχαμε δυό ...λαμπρά παραδείγματα της πραγματικής φύσης της ιδιωτικής «πρωτοβουλίας» με τα οποία επάξια απόκτησε τον σωστό της τίτλο: Ιδιωτική Υστεροβουλία.
* Ένα με την "ΟΑΣΗ" που εκχωρήθηκε σε διαδοχικούς «επενδυτές» για εκμετάλλευση και ο τελευταιος "φέσωσε" τον Δήμο Γιαννιωτών με κάπου 20 απλήρωτα ενοίκια... Περί τις 300.000 ευρά. Και σαν καλός ...νοικοκύρης, φεύγοντας ξήλωσε τα πάντα... Μέχρι και τα κουφώματα του κτηρίου. Έτσι τώρα σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η "ΟΑΣΗ" στέκεται ακόμα ξεκοιλιασμένη και σκουπιδότοπος στη μέση της πόλης. Κατά τη σχετική μελέτη αποκατάστασης χρειάζονται πάνω από 2 εκατομμύρια (!!!) ευρά για να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει, ωφέλιμα για τους πολίτες, το κτήριο και ο υπέροχος περιβάλλων χώρος του.
* Κανένα μάθημα δεν πήρε η Δημοτική Αρχή από αυτό το έγκλημα στο οποίο συνέπραξε, έστω παθητικά κατά την επιεικέστερο χαρακτηρισμό... Και -με βάση την ανόητη άποψη ότι ...«ο Δήμαρχος δεν θα κάνει τον ...καφετζή»- προχώρησε σε μίσθωση και άλλου "μικρού παραδείσου": Το "Γιαννιώτικο Σαλόνι" στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Το λειτούργησε δύο χρόνια ο ιδιώτης «επενδυτής» αλλά πλήρωσε μόνον ...ένα ενοίκιο! Του πρώτου μηνός!!! Όλα κι όλα τα έσοδα του δήμου ήταν 3.500 ευρά.

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;;;
Διάβασα χτες στις εφημερίδες ότι οι ιδιώτες "πάροχοι" ηλεκτρικής ενέργειας (που με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες ανέλαβαν μερίδιο της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για να μην είναι η ΔΕΗ "μονοπώλιο") και συγκεκριμένα οι εταιρείες Energa και Hellas Ρower χρωστάνε 120 εκατομμύρια ευρά στον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Επρόκειτο να προσέλθουν την Παρασκευή και να καταθέσουν την πρώτη δόση 27 εκατομμύρια αλλά δεν εμφανίστηκαν!
Πιό απλά δηλαδή «τσέπωναν» την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος (ΚΑΙ τα δημοτικά τέλη ΚΑΙ το τέλος ακίνητης περιουσίας ΚΑΙ την εισφορά για την ΕΡΤ) από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, πελάτες τους, αλλά δεν έδιναν στον ΔΕΣΜΗΕ το συμφωνημένο ποσό για την αξία και την μεταφορά του ρεύματος, ούτε τα άλλα τέλη στους αντίστοιχους φορείς!
Είναι ή δεν είναι ...αποθέωση της Ιδιωτικής Υστεροβουλίας;;;
Και φυσικά μετά τέτοια αποθέωση η κυβέρνηση της τρικοματικής συνενοχής θα προχωρήσει, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, γοργά στην ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου πόρου και αγαθού για να ...σωθεί η πατρίδα!
Κάπως έτσι έχουν ...φουσκώσει με χρήμα οι ελβετικές τράπεζες...

2 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Και επιπλέον, 200.000 σπίτια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα!
Βλέπεις, θεωρούσαν ότι η ΔΕΗ τους γδέρνει, ενώ οι ιδιώτες είναι ψυχοπονιάρηδες και θα τους χαϊδεύουν.
Όσο για την Όαση και το Γιαννιώτικο Σαλόνι, λυπήθηκα πολύ για το κατάντημά τους. Κρίμα που οι κάτοικοι δεν αντιδρούν μαζικά.

squarelogic είπε...

πω-πω,πως την γλύτωσα απ την energa...με είχαν πρήξει στα τηλέφωνα,αλλά όταν φτάσαμε στο 'δια ταύτα" για το πως θα προέκυπτε υποτίθεται οικονομία,δεν με έπεισε η άσχετη εκπρόσωπος κι έτσι έεμινα πιστός...στο Φωτόπουλο!