21.2.12

Oι "δυτικού τύπου" «δημοκρατίες»

Για το μόρφωμα "ΠΑΣΟΚ" και την αρχηγική -καθόλου δημοκρατική- δομή και πρακτική του, θα έχετε διαβάσει και σε παλιότερα άρθρα μου εδώ. Όργανο ανάρρησης του Ανδρέα Παπανδρέου στον ...θρόνο του πρωθυπουργού ήταν. Εκ γενετής μάλιστα. Από το 1974. Μετά χρησίμευσε για τον ίδιο σκοπό τόσο στον «εκσυγχρονιστή» Σημίτη, όσο και στον μοιραίο γυιό του ιδρυτή.
Και βέβαια δεν ήταν ...μοναχό του σ' αυτό το «άθλημα». Όσο και να απεχθάνομαι τις γενικεύσεις, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να "καταθέσω" εδώ ότι ΚΑΝΕΝΑ από τα κόμματα που ιδρύθηκαν στη μεταπολίτευση, ΔΕΝ λειτούργησε ΠΟΤΕ δημοκρατικά. Κι αυτό επειδή έχω παρακολουθήσει στενότατα την πορεία καθενός, με περίπου ...αρρωστημένη επιμονή και υπομονή. Για τα προ χούντας δεν το συζητώ καθόλου. Προσωπικά μαγαζάκια ήταν όλα... άσχετα πόση λαϊκή ψήφο υφάρπαζαν με τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, ψηφισμένα από τους εντός Βουλής "λόχους" τους.
Έτσι η οπερεττική εκλογή του Γιωργάκη Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2004 από «μέλη και ...φίλους», ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ όμως υποψήφιου, μέσα από μιά, δήθεν δημοκρατική, μοντέρνα ηλεκτρονική ψηφοφορία μόνο γέλια προκάλεσε σε όσους έχουν προβληματιστεί, ακόμα και λίγο, για το τί είναι "δημοκρατία"(*)...
Πολύ περισσότερο δε, ελάχιστους ξεγέλασε το γελοίο πυροτέχνημά του τον περασμένο Νοέμβρη για δημοψήφισμα έγκρισης του 2ου μνημόνιου.... Παρά την έντονη υποστήριξή του από την καμαρίλα του ως εξόχως ...δημοκρατικής διαδικασίας.
Δημοψηφίσματα είχε κάνει και η χούντα... Άρα ήταν ...δημοκρατική;;;
Για να είναι ένα δημοψήφισμα δημοκρατικό, για να συνεισφέρει στην δημοκρατία και όχι να την ακρωτηριάζει, πρέπει να υπάρχουν τόσες προϋποθέσεις και να γίνεται με τέτοιους όρους, που κάθε συζήτηση για διενέργειά του στο σημερινό πελατειακό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι όχι μόνον ανούσια αλλά και επικίνδυνη.
Κι αν το "ερώτημα" είναι σύνθετο, αν είναι κάτι που δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ξερό ΝΑΙ ή ΟΧΙ, τότε μόνον σε καταστροφή μπορεί να οδηγήσει.
Περισσότερα για το θέμα αυτό ανατρέξτε, αν θέλετε, σε αναρτήσεις και εδώ και στο άλλο μου μπλογκ αλλά και στο 8ymwmenayannena.blogspot.com Ιούνιο-Ιούλιο 2011.

Στις 3-2-12 έφτιαξα ένα άρθρο {"ανάρτηση" κατά την ...μπλογκική ορολογία} για την ...σοβιετίζουσα κα Βάσω Παπανδρέου που δήλωσε ότι στην επικείμενη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρχει ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΝ υποψήφιος!!! Συμφωνημένος προφανώς παρασκηνιακά μεταξύ των ...λοχαγών του ...Κινήματος. ΔΕΝ αντιλήφθηκε αυτή η ...κωλοπετσωμένη πολιτικώς κυρία, πόσο αντιδημοκρατική ήταν η πρότασή της... Και την ξεφούρνισε με όλο της το κύρος...

Έλα μου όμως που και η άλλη κωλοπετσωμένη Καγκελαρίνα Μέρκελ, στον ίδιο δρόμο βαδίζει. Την εξανάγκασαν, λέει, τα άλλα κόμματα να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο -κοινό για όλους υποψήφιο- στην εκλογή Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας, αφού έχει παραιτηθεί ο προηγούμενος (που ήταν προσωπική επιλογή της...) με κατηγορίες διαφθοράς. Τον συμφώνησαν στο παρασκήνιο και θα τον προτείνουν στους ...λόχους τους(**) να τον εγκρίνει... Να τον «εκλέξει» δηλαδή...

Έτσι κάπως, κατά την σεμνοταπεινή μου γνώμη, λειτουργούν όλες οι "δυτικού τύπου" Δημοκρατίες και γιαυτό καθόλου δημοκρατίες δεν είναι.
Όπως, φυσικά, καθόλου δημοκρατίες δεν ήταν ούτε είναι και οι υπόλοιπες γνωστές «άλλου τύπου»...
Και βέβαια αυτός είναι ο κύριος λόγος (αν όχι και ο μοναδικός...) για την πολύ μεγάλη ΑΠΟΧΗ στις εκλογές, η οποία παρατηρείται στις χώρες που δεν είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία.
- - - - - - - - - -
(*) Εκτενή ανάλυση για την δημοκρατία θα βρείτε στο μπλογκ "Για μιά αριστερή Αριστερά" {aristeriaristera.blogspot.com}
(**) Κι αυτοί "λόχους" βουλευτών έχουν... Έστω με πιο χαλαρή πειθαρχία... και χωρίς μαζικές διαγραφές...

2 σχόλια:

KOYKLITIS είπε...

Η δημοκρατία που ονειρεύεσαι (και ονειρεύομαι) υπάρχει μόνο στον κόσμο της ουτοπίας και αυτό που μας απομένει είναι να αγωνιζόμαστε να την κάνουμε καλύτερη.
Μη δίνεις άλλοθι σε όλους αυτούς τους τιποτόφρονες και τους ¨στ΄ αρχ..ια μου σας γράφω¨, που τάχαμου βρίσκουν όλα τα κόμματα ίδια και πάνε για ψάρεμα την ημέρα των εκλογών!
Κατά τα λοιπά συμφωνούμε.

Ν.Α. Λάμπης είπε...

Αγαπητέ Κ.,
λυπάμαι που {σού} άφησα την εντύπωση ότι "δίνω άλλοθι" στους ...τιποτόφρονες ...ψαράδες.
Και σπεύδω να την μεταλλάξω:
Όρος "εκ των ών ουκ άνευ" για την ύπαρξη και μακροημέρευση της δημοκρατίας είναι η ενεργός συμμετοχή στα δρώμενα.
Η διάθεση για την οποία καλλιεργείται και εμπεδώνεται με ουσιαστική Παιδεία αλλά και με "εκπαίδευση" εξ απαλών ονύχων σ' αυτό το «αντικείμενο».
Τό 'χω γράψει πολλές φορές αυτό και λυπάμαι που αυτή τη φορά το παράλειψα θεωρώντας το αυτονόητο.

Κατά τα άλλα διαφωνώ ότι η δημοκρατία που ονειρευόμαστε είναι ουτοπική.

Διακρίνω ουσιαστική-ποιοτική αλλαγή στην νοοτροπία της νεολαίας. Όχι απλώς της ελληνικής... και όχι απλώς λόγω (οικονομικής και κοινωνικής) κρίσης.
Αλλά λόγω ανάπτυξης της κρίσης τους, της νοητικής επεξεργασίας.
Η ...ακάθεκτη ανάπτυξη των -σχεδόν χωρίς κόστος- μέσων επικοινωνίας (τηλέφωνα και ιντερνέτ) αλλά και η ολοένα φθηνότερη μετακίνηση έχουν παίξει σοβαρό ρόλο.

Και θα παίξουν ακόμα σοβαρότερο στο εγγύς μέλλον.
Ας ελπίσουμε ότι θα προλάβουμε να τό δούμε.