8.4.12

Ο φασισμός του Βαγγ. Βενιζέλου

Για τον Βαγγέλη Βενιζέλο δεν τρέφω απολύτως καμμία εκτίμηση, ήδη από το 1977 που τον πρωτογνώρισα. Φοιτητής ήταν τότε και «νεολαίος» της "Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας" (Γ. Α. Μαγκάκης, Δημ. Τσάτσος, Φοίβος Ιωαννίδης, Γ. Ανωμερίτης κ.ά.). Το γιατί το έχω γράψει παλιότερα. Δεν θα σάς κουράσω επαναλαμβάνοντάς το.
Καθόλου δεν χαίρομαι που η από τότε πολιτική πορεία του εμπέδωσε την αρχική μου γνώμη. Διότι είναι και έξυπνος και ικανός.
Όμως όταν ένας ιδιοτελής(*) αμοραλιστής πολιτικός είναι και έξυπνος και ικανός είναι πολύ-πολύ επικίνδυνος!
Γιαυτό και είναι εξοργιστικό να μάς «κάνει μαθήματα» περί φασισμού... Κουνώντας μάλιστα και το δάχτυλο... Διότι έτσι θα του είπαν οι "ίματζ-μέϊκερς" πως ...ψαρώνει καλλίτερα την πλέμπα...
Δημοσιεύω, από το "TVXS", άρθρο για όσα είπε πρόσφατα (μαζί με τον κατάλογο όσων καθόταν και τον άκουγαν...) και -με πολλή ευχαρίστηση- τον αντίλογο του Γιάννη Μηλιού στην σημερινή "ΑΥΓΗ".
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Κίνδυνο ενός κοινοβουλίου εχθρικού προς τον κοινοβουλευτισμό και εκφασισμό της χώρας λόγω ανατροπής των αξιών και της οργής που εναλλάσσεται με τον φόβο, διαβλέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είπε στην ομιλία του απευθυνόμενος στους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη.
«Οι έρευνες της κοινής γνώμης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, αυτοί που θέλουν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα είναι εξίσου πολλοί και κανείς δεν ξέρει πως θα διαμορφωθούν τελικά οι τάσεις του εκλογικού σώματος δεδομένου ότι το 50% αυτού δηλώνει ότι θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα και επιπλέον το 50% αυτών δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, αφού υπογράμμισε ότι «το παραμικρό γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα», απευθύνθηκε στους διανοούμενους, προτείνοντας τους να συμμετάσχουν στην εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου συγκρότησης και να βρουν ένα τρόπο να εκδηλώσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
"Δεν πρέπει να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού"
Για την ακροδεξιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δεν πρέπει να εκκολαφθεί αυτό το αυγό του φιδιού» και διατύπωσε το ερώτημα «είναι αριστερός πολιτικός λόγος εκείνος που δεν οδηγεί σε εφαρμόσιμη πολιτική εξόδου από την κρίση»; 
Αναφερόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο που κινείται η χώρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει πειθαρχημένη διεθνής οικονομία και ως εκ τούτου «μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά». 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι:
Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (Εθνική Πινακοθήκη), Γιώργος Νταλάρας (τραγουδιστής), Ελένη Αρβελέρ (ακαδημαϊκός), Μάνος Ελευθερίου (συνθέτης), Δημήτρης Γκιώνης (συγγραφέας), Πέτρος Μάρκαρης (συγγραφέας), Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας), Γιώργος Μανιώτης (συγγραφέας), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μάνος Ζαχαρίας (σκηνοθέτης), Διαγώρας Χρονόπουλος (σκηνοθέτης), Δημήτρης Παντερμαλής (καθηγητής), Φοίβη Αγγελοπούλου (κινηματογραφίστρια), Νένα Βενετσάνου (τραγουδίστρια), 'Αννα Φόνσου (ηθοποιός), Γιάννης Μετζικόφ (σκηνογραφία), Σπύρος Λαμπρινουδάκης (καθηγητής), Μανόλης Βελιτζανίδης (Εκδοσεις Ίνδικτος), 'Αννα Καφέτση (ΜΜΣΤ), Νίκος Μανωλόπουλος (Μέγαρο Μουσικής), Απόστολος Μπότσος (Εθνική Πινακοθήκη), Φίλιππος Δρακονταειδής (συγγραφέας), Βασίλης Καρασμάνης (καθηγητής), 'Αννα Παναγιωταρέα (καθηγήτρια), Μάκης Μάτσας (μουσικός παραγωγός), Θανάσης Καστανιώτης (εκδότης),Κοραλία Καράντη (ηθοποιός), Χρήστος Νικολόπουλος (μουσικός), Γιάννης Τούντας (καθηγητής), Τατιάνα Λύγαρη (ηθοποιός), Γιάννης Παρμακέλης (γλύπτης), Παναγιώτης Τανιμανίδης (γλύπτης), Αχιλλέας Δρούγκας (ζωγράφος), Γιώργος Μιχαηλίδης (σκηνοθέτης), Ειρήνη Λούβρου (εκδότρια), Σταύρος Μπένος (Διάζωμα), Α. Μυλωνάς (γλύπτης), Έρση Σπαθάρη (συγγραφέας), Μαρίνα Λαλιώτη (καθηγήτρια), Ξένια Καλδάρα (Ίδρυμα Κακογιάννη), Γιάννης Μεταξάς (καθηγητής), Ανδρέας Ανδριανόπουλος (καθηγητής), Σύλβια Ιωάννου (Ίδρυμα Ιωάννου), Αντώνης Κυριακούλης (σκηνογράφος), Μιχάλης Μακρουλάκης(Ζωγράφος), Βίκτωρ Αρδίτης (σκηνοθέτης), Τόνια Μωροπούλου (καθηγήτρια), Κάτια Αντωνοπούλος (γκαλερίστ), Μιχάλης Γολεμάτης (καθηγητής), Τάκης Σουκάκος (καθηγητής), Γιάννης Μάνος (Μέγαρο Μουσικής), Λευτέρης Γιοβανίδης (σκηνοθέτης), Παναγιώτης Σάκκουλας (εκδότης), Θ. Φρυσσίρας (Μουσείο Φρυσσίρα), Θοδωρής Πελαγίδης (καθηγητής), Ελένη Σπανοπούλου (Μέγαρο Μουσικής).
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

Ο φασισμός του κ. Βενιζέλου
«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εκφασισμού», δήλωσε στις 4.4.12 ο Ευ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς τους «ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης», που, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, είχαν σπεύσει να τον ακούσουν στο Μουσείο Μπενάκη. Την άποψη αυτή δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι «κινδυνεύουμε να έχουμε στο Κοινοβούλιο δυνάμεις εχθρικές προς τον κοινοβουλευτισμό. Οι έρευνες της κοινής γνώμης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».
Ο ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ είναι εκπληκτικός: Η κατάρρευση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων του Μνημονίου υποδηλώνει κίνδυνο εκφασισμού! Κι ας συγκυβέρνησαν με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ. Κι ας προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα από τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και το ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τις επιπτώσεις της κρίσης, οι ολιγαρχίες του πλούτου ή η κοινωνική πλειοψηφία;» στη νεοεθνικιστική αντιμεταναστευτική υστερία, μέσα από την ωμή αστυνομική βία.
Η ΕΙΚΟΝΑ του κ. Βενιζέλου είναι πραγματικά τραγική: Ένας αδύναμος γκαιμπελίσκος που βιάζει τη δημοκρατία αρνούμενος να αποδεχθεί την καταβαράθρωση του κόμματός του, το τέλος της εποχής του νεοφιλελεύθερου δικομματικού λαϊκισμού. Ένας πραγματικός και ηθικός αυτουργός φασιστικών πρακτικών, που κανονικά θα έπρεπε να απολογηθεί και προσωπικά ο ίδιος για ερωτήματα όπως:
ΠΟΙΕΣ συνθήκες εξέθρεψαν τη «μαφία της Θεσσαλονίκης», στην οποία ηγετικό ρόλο φέρεται να έχουν, πέρα από παράγοντες της Ακροδεξιάς, και στελέχη του «συστήματος ΠΑΣΟΚ», όπως ο διαβόητος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Παπαχατζής;
ΠΟΙΟΣ επιτρέπει τη συμμετοχή στις εκλογές ναζιστικών ομάδων, όπως η «Χρυσή Αυγή», η οποία ενέχεται για πληθώρα εγκληματικών επιθέσεων και πριν λίγα μόλις χρόνια είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις αγωνιστές της Αριστεράς;
ΑΛΗΘΕΙΑ, ποιος μπορεί να ξεπεράσει σε φασιστικό οίστρο το σημερινό ΠΑΣΟΚ σε ακροδεξιό οίστρο κοινωνικής απαξίωσης των αδυνάτων, που κατεδαφίζει ό,τι οικοδομήθηκε ως δίχτυ κοινωνικής προστασίας από τον Μεσοπόλεμο και μετά; Η επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου φέρνει στο μυαλό ένα από τα βασικά ευρήματα της ψυχαναλυτικής θεωρίας: Για να αρνηθεί κάποιος μια προφανή πραγματικότητα που τον βαρύνει, την προβάλλει σε άλλους: καταγγέλλει τον «φασισμό» των άλλων για να αρνηθεί τον φασισμό που ο ίδιος έχει αφομοιώσει στην πολιτική του.
ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ πολιτικό σύστημα, που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «δικομματισμό», βρίσκεται σε μια εκρηκτική αντίφαση: Έχοντας χάσει τη νομιμοποίηση των «από κάτω», αναγκάζεται να συγκλίνει σε μια παράταξη (το «κόμμα του Μνημονίου»), αποδεχόμενο στις γραμμές του την Ακροδεξιά και τον Φασισμό, για να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του. Η ένωση όμως αυτή γίνεται η μεγάλη αδυναμία του.
Η ΝΕΑ ΕΝΟΤΗΤΑ οξύνει αντί να ξεπερνά τις εσωτερικές αντιφάσεις της αστικής εξουσίας, μειώνει αντί να αυξήσει τη συναίνεση αυτών που θα την υποστούν. Ο φόβος που αρχίζει να διαπερνά κάθε πόρο του άρχοντος συγκροτήματος δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Είναι ο φόβος του υπαρκτού φασισμού απέναντι στη δυναμική αμφισβήτηση των «από κάτω» που αδυνατεί πλέον να ελέγξει.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
(*) Πολιτικά. Για το "αλλοιώς" δεν ξέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: